Ελπίδες για εμβόλιο κατά του AIDS από τη Βραζιλία

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ελπίδες γεννά ένα νέο εμβόλιο για το AIDS, που έρχεται από τη Βραζιλία. Ερευνητές από το Σάο Πάολο αναπτύσσουν εμβόλιο που η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει, ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV, ενώ καθυστερεί την εμφάνιση της νόσου σε φορείς. Την ύπαρξη ενός νέου ελπιδοφόρου εμβολίου, που μπορεί να καταπολεμά το AIDS παρουσίασε αναλυτικά σε θέμα της, η Ντόιτσε Βέλλε: «Μείναμε έκπληκτοι μπροστά στα αποτελέσματα της έρευνάς μας», είπε στην DW o Eντέθιο Κούνια Νέτο, υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος για το AIDS του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο. Η ομάδα του ανέπτυξε ένα νέο εμβόλιο κατά του HIV, το οποίο δοκιμάστηκε εργαστηριακά τόσο σε ποντίκια όσο και σε πιθήκους. «Αρχικά θεωρήσαμε πως η θετική επίδραση του εμβολίου θα ήταν πιο εμφανής στα ποντίκια και όχι στους πιθήκους, αλλά τελικά επαληθεύθηκε το αντίθετο», επισημαίνει ο βραζιλιάνος καθηγητής. 

 Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη, καθώς, οι ουσίες που έχουν θετική επίδραση στα πρωτεύοντα θηλαστικά, ενδέχεται να είναι εξίσου ωφέλιμες για τον άνθρωπο. Η διαφορά του νέου εμβολίου από άλλα, είναι ότι δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό HIV. «Αν οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, μολυνθούν σε κάποια μεταγενέστερη στιγμή της ζωής τους από τον HIV, τότε το εμβόλιο θα μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης και να εμποδίσει τη μεταφορά του ιού σε άλλους», αναφέρει ο καθηγητής Κούνια Νέτο. Στους φορείς, το ίδιο εμβόλιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου. 

 H ιδέα του νέου εμβολίου «HIVBr18» στηρίζεται στην ενίσχυση των λεγόμενων υποδοχέων CD4, που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αυτό γιατί σε μία λοίμωξη από τον HIV, ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία προστατεύονται από την γλυκοπρωτεΐνη των υποδοχέων CD4, μειώνεται. Μάλιστα και μετά την προσβολή από τον ιό, λένε οι ερευνητές, το εμβόλιο συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής των υποδοχέων CD4 σε όλους τους ασθενείς. Αναμένεται τώρα με αγωνία η επόμενη φάση της έρευνας. Μέσα στους επόμενους μήνες οι επιστήμονες του Σάο Πάολο, αντί της χρήσης του DNA του ιού στο εμβόλιο στους πιθήκους, αναμένεται να εστιάσουν στα σωματίδια του ιού που είναι γνωστά ως φορείς του ιού. Εάν και αυτή η φάση κριθεί επιτυχής, θα ξεκινήσουν οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, από όπου θα κριθεί και το μέλλον του. 

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη 30 εμβολίων κατά του ΗΙV ανά τον κόσμο. Μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη κλινική μελέτη πραγματοποιήθηκε το 2009 στην Ταϊλάνδη. Το εμβόλιο εκείνο γνωστό ως «RV144», δεν εγκρίθηκε τελικά λόγω της μικρής του αποτελεσματικότητας. Νέες δοκιμές πάνω στο ίδιο εμβόλιο αναμένονται από το 2016. Περίπου 6.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά από τον HIV, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Από τα περίπου 34 εκατ. ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό, μόλις τα 10 εξ αυτών έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική αγωγή».
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger