ΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΥΧΝΟΟΥΡΙΑ;

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012


Συχνουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνθρωπος ουρεί συχνότερα από το φυσιολογικό. Όταν συμβαίνει αυτό, η συνολική ποσότητα των ούρων που αποβάλλονται είναι συνήθως φυσιολογική ή ελαφρά ελαττωμένη. Η συχνουρία μπορεί να εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύκτα ή, κάποιες φορές, μόνο τη νύκτα, οπότε μιλάμε για νυκτουρία. Σύμφωνα με το ygeianews, ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη συχνουρία μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια του ελέγχου της ουροδόχου κύστεως, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση, ασυνήθιστο χρώμα ούρων ή έντονη και επείγουσα επιθυμία για ούρηση.

Η συχνουρία αποτελεί σύμπτωμα πολλών ασθενειών, αλλά επιπλέον μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την εργασία και συχνά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ποικίλες ουρολογικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν συχνουρία. Αυτές μπορούν να αφορούν στους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα ή τον προστάτη. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι φλεγμονές, τραυματισμοί, παθήσεις των μυών, των νεύρων ή άλλων ιστών που συμμετέχουν στη λειτουργία της κύστης ή την παραγωγή των ούρων, κάποιες μορφές θεραπείας καρκίνου, φάρμακα ή άλλες ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή των ούρων.

Επίσης η συχνουρία μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, λίθους της κύστεως, κυστεοκήλη, άποιο διαβήτη, διουρητικά, κατάχρηση αλκοόλ ή καφέ, διάμεση κυστίτιδα, λοιμώξεις του νεφρού, υπερδραστήρια κύστη, υπερπλασία προστάτη ή φλεγμονή του (προστατίτιδα), ακτινοθεραπεία της πυέλου ή της κατώτερης κοιλιακής χώρας, διαβήτη τύπου 1 ή 2, ακράτεια ούρων ή λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού (όπως πχ οξεία κυστίτιδα).

Επειδή όπως φαίνεται η συχνουρία μπορεί να κρύβει κάποια πάθηση λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, χρειάζεται κανείς πάντα να συμβουλεύεται γιατρό, ειδικότερα αν δεν υπάρχει κάποια προφανής αιτία, όπως υπερκατανάλωση καφέ ή αλκοόλ, αν τα συμπτώματα επηρεάζουν τον ύπνο ή τις καθημερινές δραστηριότητες ή αν έχει και άλλα ουρολογικά προβλήματα ή άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Τέτοια μπορεί να είναι αίμα στα ούρα, κόκκινο ή σκούρο καφέ χρώμα ούρων, επώδυνη ούρηση, πόνος στη μέση, χαμηλά στη κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα, δυσκολία στην ούρηση ή στο άδειασμα της κύστεως, επείγουσα επιθυμία για ούρηση, απώλεια του ελέγχου της ούρησης ή πυρετός.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger