Ανακάλυψαν νέο «πλανήτη Γη»

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη, ο οποίος έχει επτά φορές μεγαλύτερη μάζα από τη Γη. Ο αστέρας νάνος HD 40307g, φιλοξενεί ένα σύστημα έξι πλανητών, ένας εκ των οποίων, είναι πιθανό, να μπορεί να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή. Ο νέος πλανήτης ανακαλύφθηκε από μία αγγλο-γερμανική ομάδα αστροφυσικών, από τα πανεπιστήμια του Hertfordshire και του Goettingen. Ο πλανήτης έχει χαρακτηριστεί ως «σούπερ γη», αφού είναι μεγαλύτερος από τη -δική μας- γη, αλλά μικρότερος από άλλους πλανήτες – γίγαντες όπως ο Ποσειδώνας. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο πλανήτης βρίσκεται 44 έτη φωτός μακριά από εμάς. Αν και η απόσταση φαίνεται λίγο μακρινή, οι ερευνητές απαντούν πως όλα είναι ... σχετικά, αφού ο πλανήτης είναι ορατός από τη Γη με τηλεσκόπιο. 
Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά, σε απόσταση 55,8 εκατομμυρίων μιλίων από τον ήλιο, δηλαδή, εντός της «κατοικήσιμης ζώνης» του διαστήματος, όπου το νερό μπορεί να υφίσταται σε ρευστή μορφή στην επιφάνεια ενός πλανήτη. Όμως δεν είναι μόνο η πιθανότητα ύπαρξης νερού στον πλανήτη, που ενθουσιάζει τους επιστήμονες. 
 Ο αστέρας νάνος μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα του, υπόθεση που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως ο πλανήτης δεν έχει μόνιμα μια πλευρά του στραμμένη προς τον ήλιο, αλλά έχει εναλλαγές ημέρας-νύχτας στην επιφάνεια του… όπως ακριβώς και η Γη. Όμως η ερευνητική αισιοδοξία, είναι περιορισμένη, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τη σύνθεση του πλανήτη.
 Η εξερεύνηση της σύνθεσης και των συνθηκών που επικρατούν στη «νέα Γη», απαιτεί την έρευνα και την παρατήρηση, μέσω τηλεσκοπίων που σταθμεύουν στο διάστημα. http://www.globalomen.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger