Ένα από τα ακριβότερα είδη καφέ συλλέγεται από την… κοπριά ελεφάντων

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Βόρεια Ταϊλάνδη. Ένα κοπάδι από ελέφαντες τριγυρνά ανάμεσα στους καταπράσινους λόφους. Με την προβοσκίδα τους μαζεύουν τους καρπούς των καφεόδεντρων, που έχουν συλλέξει νεαρές αγρότισσες και τους καταπίνουν. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος της ιστορίας για τους κόκκους του καφέ. Μια μέρα μετά οι κόκκοι συλλέγονται από την κοπριά των ελεφάντων, πλένονται, επεξεργάζονται και έρχονται στο τραπέζι σου, με το αζημίωτο βέβαια…35 ευρώ/φλιτζάνι . Όχι δεν πρόκειται για κακόγουστη φάρσα, ένα από τις ακριβότερα είδη καφέ του κόσμου, υφίσταται φυσική επεξεργασία μέσα στο στομάχι των ελεφάντων. 
 Η ήπια, γήινη γεύση του και το εξωτικό του άρωμα, οφείλονται, σύμφωνα με τους γευσιγνώστες, ακριβώς σε αυτή την περίεργη διαδικασία. Όταν ο ελέφαντας τρώει τους καρπούς, το γαστρικό οξύ του στομάχου του, διασπά την πρωτεΐνη που βρίσκεται στον καφέ (στο φλοιό) και η οποία είναι υπεύθυνη για την πικρή του γεύση. 
Η χώνεψη των καρπών διαρκεί 15-30 ώρες μέσα στα στομάχια των ελεφάντων. Μάλιστα η δίαιτα των ελεφάντων συνδυάζεται με μπανάνες, εξωτικά φρούτα και ζαχαροκάλαμα, προκειμένου να αποδώσει μια ιδιαίτερη γεύση στα «εκλεκτά» περιττώματα τους. Οι κόκκοι του καφέ καθαρίζονται στη συνέχεια και καβουρδίζονται, αφήνοντας τα αρώματα τους να αναδυθούν. Ο BlackIvory, όπως λέγεται ο ιδιαίτερος αυτός καφές, έχει γίνει περιζήτητος από φημισμένες καφετέριες και εστιατόρια ανά τον κόσμο. Υπερπολυτελή ξενοδοχεία αναζητούν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες, όμως το στομάχι των ελεφάντων δεν υπακούει σε παραγγελίες. 
 Χρειάζεται να καταναλώσουν 33 κιλά καρπών καφεόδεντρου, ποικιλίας Arabica, για να αποδώσουν 1 κιλό επεξεργασμένων κόκκων (κουκούτσι καρπού). Η μεγαλύτερη ποσότητα χάνεται, καθώς μασιέται από τους ελέφαντες. Η αξία του στο εμπόριο είναι 1,100 δολάρια/κιλό, όχι ιδιαίτερα υψηλή αν σκεφτεί κανείς την μικρή ποσότητα που παράγεται ετησίως. Το 8% των εσόδων από τις πωλήσεις του καφέ διατίθεται για την ιατρική περίθαλψη των πανέξυπνων θηλαστικών. Έρευνες έδειξαν πως δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα στην υγεία των ελεφάντων από την κατανάλωση των καρπών του καφεόδεντρου. Πηγή: Huffpost.com http://www.globalomen.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger