Graviola-Το αντικαρκινικό φρούτο

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Η επιστημονική ονομασία της Graviola είναι Annona muricata. Η γουανάμπανα (στα ισπανικά guanabana, πορτογαλικά graviola), Annona muricata, είναι ένα πλατύφυλλο αειθαλές δέντρο, ιθαγενές του Μεξικού, της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του βορείου τμήματος της Νότιας Αμερική. Σήμερα φύεται σε μερικές περιοχές στη Νοτιοανατολική Ασία. Στα αγγλικά λέγεται soursop. Στις περισσότερες ισπανόφωνες χώρες ονομάζεται από τους περισσότερους Guanαbana, ενώ στις Φιλιππίνες είναι γνωστό ως guyabano. 

Η Graviola είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί στα τροπικά δάση της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και στη Νοτιοανατολική Ασία και έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική σε πολλές χώρες. Στα μέρη όπου η Graviola αναπτύσσεται, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν τόσο ως τρόφιμο όσο και ως φάρμακο. Ο καρπός, είναι γλυκός, με ιδιαίτερη γεύση και είναι ένα αγάπημένο επιδόρπιο και δημοφιλές επίσης, υπό τη μορφή χυμού. Η γεύση του μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα φρούτα, μπορούμε αν πούμε πως πλησιάζει στη γεύση το μείγμα φράουλας, ανανά, ξινού κίτρου, καρύδας και μπανάνας. Το φρούτο είναι κάπως δύσκολο να φαγωθεί, καθώς η λευκή σάρκα του στο εσωτερικό έχει πολλούς μεγάλους σπόρους και φυτικές μεμβράνες. Για το λόγο αυτό καταναλώνεται σε χυμό περισσότερο. 

Πριν να είναι ώριμο, ο καρπός χρησιμεύει σε μερικές περιοχές, ως μέσο θεραπείας των εντερικών διαταραχών, όπως η δυσεντερία. Ωστόσο και το υπόλοιπο του δέντρου χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες. Οι αυτόχθονες λαοί χρησιμοποιούν το φλοιό της ρίζας ως αντιπυρετικό, ενώ χρησιμοποιούν τα φύλλα σε αντιπαρασιτικά και αντισηπτικά παρασκευάσματα, καθώς και σε τοπικές εφαρμογές για τη μείωση του μυϊκού πόνου. Τα εκχυλίσματα Graviola έχουν αντιιικές, αντιπαρασιτικές, αντιρευματικές, στυπτικές και κυτταροτοξικές αντιλεϊσμανιακές, αναλγητικές, αντι-φλεγμονώδεις, αντιυπεργλυκάιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες in vitro και in vivo. Από άποψη θρεπτικής αξίας, η graviola είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως φρουκτόζη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη B1 και βιταμίνη B2. Ο καρπός, οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται ως βότανα και φάρμακα από τους αυτόχθονες του Μεξικού και των υπόλοιπων περιοχών όπου το φυτό είναι ιθαγενές. 

H Graviola έχει μεγάλη ιστορία χρήσης στη βοτανοθεραπεία - από τους ιθαγενείς του Αμαζονίου- για το διαβήτη, την καταρροή, τους σπασμούς, ως αντιμικροβιακό ευρέως φάσματος κατά των βακτηρίων και των μυκήτων, κατά των παρασίτων, για τη ρύθμιση της υψηλής πίεσης του αίματος, για την κατάθλιψη, για νευρικές διαταραχές, καρδιοπάθειες, άσθμα, προβλήματα με το συκώτι, αρθρίτιδες κ.ά. Τα αλκαλοειδή που εξάγονται από τη Graviola μπορεί να προκαλέσουν, σε υπερκατανάλωση, νευρώνική δυσλειτουργία και εκφύλιση και συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Μηχανισμός δράσης της Graviola Οι Annonaceous acetogenins είναι φυτοχημικά που απομονώνονται από τα φύλλα, το φλοιό και τα κλαδιά του δέντρου Graviola και είναι τα ενεργά συστατικά. Το αιθανολικό εκχύλισμα του Annona muricata βρέθηκε να αναστέλλει τον ιό του απλού έρπητα, αλλά είναι και αποτελεσματικό ενάντια της Leishmania braziliensis, L. panamensis, L. promastigotes και ενάντια της κυτταρικής γραμμής καρκίνου U 937 και του ηπατώματος in vitro. Τα εκχυλίσματα της Gravioloa αποδείχθηκαν να είναι θανατηφόρα για το μαλάκιο του γλυκού νερού Biomphalaria glabrata, το οποίο δρα ως ξενιστής για τον παρασιτικό σκώληκα, Schistosoma mansoni. 

 Τα αλκαλοειδή της Graviola σε μεγάλες ποσότητες είναι επιζήμια για την επιβίωση των ντοπαμινεργικών νευρικών κυττάρων in vitro. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νευρώνική δυσλειτουργία και εκφυλισμό. Τα αποτελέσματα της Graviola αναστέλλονται από τα συμπληρώματα γλυκόζης υποδηλώνοντας ότι ο θάνατος των κυττάρων που προκαλεί το φυτό μπορεί να προκαλείται από την εξάντληση ενέργειας. Η Graviola έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει τους υποδοχείς της σεροτονίνης. Τα εκχυλίσματα Graviola είναι αποτελεσματικά στον ανθεκτικό στην δοξορουμπικίνη (Αδριαμυκίνη )καρκίνο μαστού (MCF-7/Adr) με την παρεμπόδιση της πρόσβασης των καρκινικών κυττάρων στο ΑΤΡ και με την παρεμπόδιση των δράσεων της γλυκοπρωτεΐνης της μεμβράνης του πλάσματος. Μπορεί επίσης να αναστείλει την έκφραση του HIF-1α, του ΝΡ-κΒ, των μεταφορέων γλυκόζης και τα γλυκολυτικά ένζυμα με αποτέλεσμα μειωμένη πρόσληψη της γλυκόζης και της παραγωγής του ΑΤΡ σε παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Σε άλλη μελέτη ελαττώνει την υπερέκφραση του EGFR. Πάνω από 20 εργαστηριακές μελέτες, έχουν δείξει ότι αυτό το δέντρο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες 10.000 φορές πιο ισχυρές από την Αδριαμυκίνη, που είναι μια γνωστή ουσία, που ανήκει στις ανθρακυκλίνες, και χρησιμοποιείται, ευρέως, στις χημειοθεραπείες. 

Όμως αντίθετα από την Αδριαμυκίνη που αρρωσταίνει, ρίχνει τα μαλλιά και σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί το θάνατο, η Graviola όχι μόνο δεν έχει παρενέργειες, αλλά ευεργετεί ολόκληρο τον οργανισμό. Σε εργαστηριακές μελέτες η Graviola επιλεκτικά εντοπίζει και σκοτώνει 12 διαφορετικούς τύπους καρκινοκυττάρων (χωρίς να βλάπτει τα υγιή κύτταρα) με κύριους εντοπισμούς τον μαστό, τον προστάτη, τους πνεύμονες, το παχύ έντερο και το πάγκρεας. Επιπρόσθετα ενισχύει αφάνταστα και εκτινάσσει στα ύψη το ανοσοποιητικό σύστημα κάνοντας τον ασθενή να έχει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη υγεία και δύναμη και να βλέπει πολύ πιο αισιόδοξα τη ζωή.

 Ανεπιθύμητες ενέργειες της Graviola Η Graviola μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της κίνησης και μυελονευροπάθεια με συμπτώματα που μιμούνται τη νόσο του Parkinson, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες. Ίσως τα πιο εξέχοντα αποτελέσματα της έρευνας για την Graviola, είναι ότι η Graviola χτυπά επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Αντίθετα η χημειοθεραπεία καταστρέφει όλα τα ενεργά αναπαραγωγικά κύτταρα, ακόμα και τα υγιή μαλλιά και τα κύτταρα του στομάχου.

 Κάποιοι γιατροί-θεραπευτές συνιστούν, αν χρησιμοποιήσετε Graviola, η οποία μειώνει την κυτταρική ενέργεια της κακοήθειας, να μην χρησιμοποιείτε συνένζυμο Q10, το οποίο βοηθά τα υγιή κύτταρα να παράγουν αερόβια ενέργεια, επειδή αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας. Αν όμως θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα κύτταρα στο σώμα μας να παράγουν αερόβια ενέργεια για να γίνουν πιο ανθεκτικά στον καρκίνο, ο οποίος χρησιμοποιεί, κυρίως αναερόβια παραγωγή ενέργειας, τότε είναι φανερό ότι τα ευεργετήματα του συνενζύμου Q10 και άλλων συμπληρωμάτων που παράγουν οξυγόνο, μπορούν να ισοφαρίσουν κάθε πιθανή μικρή μείωση στην αποτελεσματικότητα της Graviola. http://www.emedi.gr/2580/graviola-to-antikarkiniko-froyto
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger