Λίστα Forbes: Οι πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη για το 2012

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 7 δισεκατομμύρια το 2012, όμως μόνο μερικές δεκάδες ανθρώπων ελέγχουν πραγματικά ολόκληρο τον κόσμο. Ποιοι είναι αυτοί; Με ποια κριτήρια επιλέγονται και για ποιο λόγο είναι ισχυροί; To Forbes, ειδικευμένο στο να δημιουργεί λίστες προσώπων, εξέδωσε τη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους για το 2012. 
Η επιλογή ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους από ολόκληρο τον κόσμο, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν το κριτήριο είναι η Ισχύς, έννοια ασαφής πολλές φορές. Για τον λόγο αυτό, το Forbes εξετάζει τις υποψηφιότητες με βάση διάφορα επιμέρους δεδομένα, όπως η επιρροή τους στα πλήθη, τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία, ο ρόλος που διαδραματίζουν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή κ.α. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση, μάλλον όχι άδικα, αφού οι αποφάσεις του Ομπάμα επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Έχοντας κερδίσει για δεύτερη φορά το ύπατο αξίωμα του πλανητάρχη, ο Ομπάμα καλείται να δράσει, να πραγματοποιήσει την παγκόσμια ατζέντα του και πάνω από όλα να κρατήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή των υπερδυνάμεων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται μια γυναίκα. Η Άνγκελα Μέρκελ, κρατά στα χέρια της την τύχη ολόκληρης της Ε.Ε. Μέσα σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης η γερμανίδα καγκελάριος μοιάζει ισχυρότερη από ποτέ. Ο Βλαδίμηρος Πούτιν, έρχεται τρίτος. Ο «νέος Τσάρος» της Ρωσίας δεν διστάζει να δείξει πυγμή ακόμη και όταν οι αποφάσεις του ξεσηκώνουν σφοδρές αντιδράσεις. 
Η «Ρωσική Αρκούδα» βρυχάται κάτω από την σχεδόν απόλυτη εξουσία του Πούτιν. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο πρώτος από τον επιχειρηματικό κόσμο στη λίστα. Τόσο η τεράστια περιουσία του, όσο και το φιλανθρωπικό του έργο του έδωσαν την τέταρτη θέση. Πάπας Βενέδικτος XVI. Σε ηλικία 85 ετών ο ποντίφικας οδηγεί τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία σε μια νέα εποχή. Τα κηρύγματα του φτάνουν στα αυτιά περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου πιστών καθολικών, δηλαδή στο 1/6 περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Η έκτη θέση ανήκει στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο Μπεν Μπερνάνκι έχει έναν από τους βασικότερους ρόλους στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Ο επόμενος στη λίστα, είναι ένας Σαουδάραβας με μακρόσυρτο αλλά ισχυρό όνομα. Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπτουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ, στα 88 του χρόνια, κυβερνά το βασίλειο της ερήμου και φυσικά πλουτίζει απο τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν σε αυτό. Υπολογίζεται πως το 20% των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου, βρίσκονται υπό τον έλεγχο του. 
Στο νούμερο οκτώ βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι, ο έτερος από το τραπεζικό σύστημα που ανεβαίνει στην πρώτη δεκάδα. Ο Ιταλός οικονομολόγος κρατά το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2011. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει υψηλόβαθμες θέσεις. Το 2002-2006 υπήρξε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs Ιnternational, ενώ το 2005 διορίστηκε Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Από την Ασία έρχεται ο επόμενος ισχυρός άνδρας. Ο Σι Τζιν Πινγκ είναι το νέο «αφεντικό» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, του κόμματος δηλαδή που διοικεί τον γίγαντα της Ασίας. Ο 59χρονος Σι Τζιν Πινγκ, αναμένεται να αναλάβει στις αρχές του 2013, την προεδρία της χώρας. “Last but not least” που θα έλεγαν και οι αγγλοσάξονες, βρίσκεται ένας δικός τους άνθρωπος. 
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κυβερνά μια από τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις της γης. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται ανάμεσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει και στον υπερατλαντικό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, αναζητώντας το δικό του ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΔΩ http://www.globalomen.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger