Δισεκατομμύρια τόνοι πάγου ανακαλύφθηκαν στον Ερμή

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Η υποψία δεκαετιών επιβεβαιώνεται πλέον επίσημα. Ο Πλανήτης Ερμής έχει τεράστιες ποσότητες νερού, σε μορφή πάγου. Έρευνες απέδειξαν λοιπόν, πως υπάρχουν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού, μέσα σε κρατήρες, κοντά στo βόρειο πόλου του πλανήτη. Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ταυτόχρονα ο πιο κοντινός στον Ήλιο. Καψαλίζεται διαρκώς από τον Ήλιο, όμως η ιδιότυπη τροχιά του οδηγεί στο να παρουσιάζεται μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στην επιφάνεια του (610 βαθμοί Κελσίου). 
Ο Messenger από το 2011 μας τροφοδοτεί με εικόνες και πληροφορίες από τον Ερμή. Η βασική ένδειξη πως υπάρχει νερό στον πλανήτη, προήλθε από το φασματόμετρο νετρονίων, του Messenger. Ο ερευνητής της NASA, Ντέηβιντ Λώρενς, δήλωσε πως σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το παγωμένο νερό που υπάρχει στους πόλους του Ερμή υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάνει και το ένα δισεκατομμύριο τόνους. 
Όμως το μεγάλο ερώτημα παρέμενε για τους επιστήμονες, «Πως είναι δυνατόν να διατηρείται ο Πάγος σε έναν πλανήτη που καίγεται από τη θερμοκρασία του Ήλιου;» Οι μετρήσεις με χρήση ανακλάσεων και λέιζερ αποκάλυψαν πως ο πάγος «μονώνεται» από ένα στρώμα σκοτεινού υλικού, πλούσιου σε οργανική ύλη, πάχους αρκετών δεκάδων εκατοστών. Υπενθυμίζεται πως ο ερευνητής της NASA John Grotzinger , είχε προαναγγείλει μια «συνταρακτική ανακάλυψη» στον Άρη, η οποία σχετίζεται με τις αναλύσεις στο έδαφος του πλανήτη. Περισσότερες αποκαλύψεις για τα νέα ευρήματα θα ανακοινωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε επιστημονικό συνέδριο. Πηγές: bbc.com, sciencemag.com http://www.globalomen.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger