Λυκοπένη και πρόληψη των εγκεφαλικών

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το γνωστό μας «λυκοπένιο» ή «λυκοπένη» επί το επιστημονικότερον, φαίνεται πως προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό έδειξε έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology» και αναφέρει πως τα αυξημένα επίπεδα λυκοπένης στον οργανισμό των ανδρών σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 55%.

Η χημική ουσία λυκοπένη έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από πιθανές βλάβες και περιέχεται σε πολλά τρόφιμα, με πρώτη την ντομάτα, στην οποία βρίσκουμε τη λυκοπένη στην υψηλότερη αναλογία της. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένη είναι οι κόκκινες πιπεριές, το καρπούζι και η παπάγια, στα οποία χαρίζει το κοκκινωπό χρώμα τους.

 Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.031 ανδρών ηλικίας από 45 έως 63 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια. Εξήντα επτά συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα της λυκοπένης στο αίμα. Από την ομάδα των 258 ανδρών με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης, 25 απεβίωσαν εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ από τα 259 άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό, απεβίωσαν 11. 

 Σημαντικό επίσης στοιχείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ήταν η αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο επίπεδο της λυκοπένης στον οργανισμό και το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανεξάρτητα από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, ο διαβήτης αλλά και η ηλικία του ατόμου. Την έρευνα πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας με επικεφαλής τον Δρα Τζούνι Κάρπι, η οποία μελέτησε για όλο το χρονικό διάστημα των 12 ετών τα στοιχεία των συμμετεχόντων.

 «Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση, οι άνθρωποι να καταναλώνουν πάνω από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση του αριθμού των εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως», τονίζει ο Δρ Κάρπι. Παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει πως η λυκοπένη μειώνει την ικανότητα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) να δημιουργεί δυνητικά επικίνδυνες αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπρόσθετα, η λυκοπένη έχει και άλλες ιδιότητες, καθώς εμποδίζει την παραγωγή χοληστερόλης και αναστέλλει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα.

 Η μελέτη, πάντως, καταλήγει στο συμπέρασμα της ύπαρξης σχέσης ανάμεσα στη λυκοπένη και στα εγκεφαλικά επεισόδια, χωρίς όμως να αποδεικνύει πως αν κάποιος καταναλώνει πολλές ντομάτες, μειώνει σίγουρα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. http://www.ygeia24.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger