ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012


Ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακή παράγει ακόμη και τη νύχτα μια πρωτοποριακή ηλιοθερμική μονάδα στην Ισπανία. Η μονάδα Gemasolar, αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αξιοποιείται το βράδυ ή όταν έχει συννεφιά. Ο κεντρικός της πύργος φωτίζεται από το φως που αντανακλούν 2.600 ηλιακά κάτοπτρα 120 τετραγωνικών μέτρων το καθένα, που περικυκλώνουν μια τεράστια έκταση 195 εκταρίων. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια μονάδα σε ολόκληρο τον κόσμο που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα ηλιακά κάτοπτρα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα πύργο που μεταδίδει την ενέργεια με ένταση 1.000 φορές υψηλότερη από την ένταση με την οποία φτάνουν στη Γη οι ακτίνες του ήλιου.

Η ενέργεια αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή γεμάτη με λιωμένο αλάτι, σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 500 βαθμούς Κελσίου. Τα άλατα αυτά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοποριακή μονάδα παράγει 60% περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με έναν σταθμό που δεν αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια, καθώς δουλεύει 6.400 ώρες τον χρόνο, ενώ οι συμβατικοί σταθμοί δουλεύουν 1.200 με 2.000 ώρες.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger