Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012


Όταν πέφτει πείνα σε μία χώρα, τότε οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γεννήσουν κορίτσι παρά αγόρι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε δημογραφική ανάλυση του μεγάλου λιμού που είχε ενσκήψει στην μαοϊκή Κίνα κατά την περίοδο 1959-61 και είχε προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ειδικός σε δημογραφικά θέματα κοινωνιολόγος Σίγκε Σονγκ του Κολλεγίου Κουίνς του πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Proceedings of the Royal Society B" της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών, σύμφωνα με το "Nature" και το "Science", ανακάλυψε ότι, κατά την περίοδο της κινεζικής σιτοδείας η αναλογία αγοριών/κοριτσιών μεταβλήθηκε σε βάρος των πρώτων.

Δεν είναι σαφές γιατί και μέσα από ποιο μηχανισμό συνέβη αυτή η μεταβολή, αλλά, σύμφωνα με την εξελικτική θεωρία, τα αγόρια θεωρούνται μεγαλύτερο ρίσκο από γενετική πλευρά, επειδή οι υποσιτιζόμενοι άνδρες έχουν συνήθως λιγότερους απογόνους σε σχέση με τις υποσιτιζόμενες γυναίκες. Γι’ αυτό, με κάποιο τρόπο, δεν ευνοούνται να γεννηθούν αρσενικά, όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. «Σε καλές εποχές ευνοείται η επένδυση σε αγόρια, σε κακές η επένδυση σε κορίτσια», δήλωσε ο Σίγκε Σονγκ.

Τέτοιες παρόμοιες μεταβολές στην αναλογία αρσενικών/θηλυκών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα ζώα, π.χ. τα αρσενικά ευνοούνται όταν βρέχει πολύ και η τροφή είναι άφθονη σε μία περιοχή.

Στη Γη σήμερα, κατά μέσο όρο, γεννιούνται 106 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, όμως τα αγόρια είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν μετά τη γέννα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μία σημαντική -και ολέθρια- περίοδο της κινεζικής ιστορίας, όταν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιχείρησε να βιομηχανοποιήσει και να κολλεκτιβοποιήσει με απότομο και βίαιο τρόπο την αχανή αγροτική χώρα, με συνέπεια να αποδιαρθρωθεί ο γεωργικός τομέας και να προκληθεί τεράστιος και θανατηφόρος λιμός.

Οι συνθήκες αυτές δημιούργησαν ένα μαζικό «πείραμα» του τι μπορεί να συμβεί σε ένα πληθυσμό, όταν ξαφνικά υποφέρει από πείνα. Όπως έδειξε η μελέτη των κινεζικών στοιχείων που αφορούσαν πάνω από 300.000 γυναίκες, υποχώρησαν μεν οι γεννήσεις και των δύο φύλων, όμως σταδιακά γεννιούνταν όλο και λιγότερα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Ενώ το 1960 γεννιούνταν κατά μέσο όρο περίπου 109 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια, το 1963 η αναλογία ήταν πια περίπου 104 προς 100.

Όταν μετά το 1963, η τροφοδοσία του πληθυσμού βαθμιαία αποκαταστάθηκε, εξίσου σταδιακά αυξήθηκε και πάλι η αναλογία αγοριών/κοριτσιών, φθάνοντας το 1965 σε 107,6 αγόρια ανά 100 κορίτσια. Είναι συνεπώς φανερό ότι υπάρχει άμεση μεταβολή της αναλογίας αγοριών/κοριτσιών στις εξωτερικές συνθήκες του περιβάλλοντος και στη διαθεσιμότητα τροφής.

Παραμένει πάντως μυστήριο ποιός ακριβώς βιολογικός παράγοντας καθοδηγεί αυτές τις εξελίξεις και μάλιστα τόσο γρήγορα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, στις δύσκολες συνθήκες, λιγότερα σπερματοζωάρια που φέρουν το αρσενικό χρωμόσωμα Υ, καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα ωάρια. Εναλλακτικά, μπορεί τα αρσενικά έμβρυα να είναι πιθανότερο να αποβληθούν από την μήτρα στη διάρκεια μιας περιόδου πείνας.


Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger