ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012


Η 22η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Η σημασία του νερού

Tο νερό είναι ένα διαυγές, άγευστο, άοσμο υγρό. Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτης του MEDIΔΙΑΤΡΟΦΗ, Τίνα Αντωνίου, το νερό αποτελεί το σπουδαιότερο από όλα τα απαραίτητα συστατικά στη χημεία και τις λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών.

Το νερό δεν έχει από μόνο του θρεπτική αξία, ωστόσο τα περισσότερα από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφής που είναι απαραίτητα για τη ζωή μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ανθρώπινο σώμα μόνο μετά την αντίδρασή τους με το νερό. Το μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού μας βάρους οφείλεται στην ύπαρξη του νερού, το οποίο αποτελεί και τον διαλύτη μέσα στον οποίο οι υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες θα λειτουργήσουν, αν και το νερό επιτελεί έναν αριθμό διαφορετικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό, μια από τις σπουδαιότερες- ειδικά για τους αθλητές- είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Δηλαδή, όταν το σώμα «χάνει υγρά», από οποιαδήποτε οδό, χάνει ταυτόχρονα και ηλεκτρολύτες. Παθολογικές συγκεντρώσεις των ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές της υγείας και της απόδοσης κατά τη φυσική δραστηριότητα.

Η κατάλληλη αναπλήρωση των υγρών είναι απαραίτητη τόσο για την υγεία όσο και για την άθληση. Για να μειωθεί η θνησιμότητα από τη διάρροια, ένα μείζον πρόβλημα στις μη αναπτυγμένες χώρες λόγω της χολέρας, οι γιατροί εφάρμοσαν την από το στόμα θεραπεία ενυδάτωσης με ειδικά διαλύματα που σήμερα περιέχουν χλωριούχο νάτριο, χλωριούχο κάλιο, κιτρικό νάτριο, γλυκόζη και νερό.

Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger