Kύτταρα δέρματος μετατράπηκαν σε λειτουργικά ηπατικά και καρδιακά κύτταρα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Την μετατροπή δερματικών κυττάρων σε πλήρως λειτουργικά ηπαττικά και καρδιακά κύτταρα πέτυχαν αμερικανοί ερευνητές, μέσω κυτταρικού αναπρογραμματισμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature και στο επιστημονικο έντυπο Cell Reports. Τα τελευταία χρόνια, πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο έχουν καταφέρει να μετατρέψουν δερματικά κύτταρα σε άλλα είδη κυττάρων, όπως του παγκρέατος, ωστόσο η δημιουργία πλήρως λειτουργικών κυττάρων, έτοιμων να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα κύτταρα κάποιου οργάνου, έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Gladstone, ανακάλυψαν τον τρόπο να κάνουν ακριβώς αυτό. Μάλιστα, η μέθοδός τους δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πειραματόζωα. 

Μέχρι σήμερα, ο αναπρογραμματισμός των κυττάρων του δέρματος στόχευε στην μετατροπή τους σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, αλλά στο τελικό στάδιο της μετατροπής τους σε ηπατικά και της μεταμόσχευσής τους στο πάσχον ήπαρ, δεν κατάφερναν να επιβιώσουν. Οι αμερικανοί επιστήμονες συνδυάζοντας τον γονιδιακό αναπρογραμματισμό με χημικές ουσίες, μετέτρεψαν τα δερματικά κύτταρα σε κύτταρα ενδοδέρματος, τα οποία εν συνεχεία αφέθηκαν να ωριμάσουν και να εξελιχθούν σε ηπατικά. «Αντί να αναπρογραμματίσουμε τα δερματικά κύτταρα, ώστε να επιστρέψουν στην αρχική κατάστασή τους (πολυδύναμη), επιλέξαμε μια ενδιάμεση λύση και δημιουργήσαμε κύτταρα σαν αυτά του ενδοδέρματος, πράγμα που μας επέτρεψε να τα μετατρέψουμε μετά πιο εύκολα σε ηπατικά», εξηγεί ο Δρ Σενγκ Ντινγκ, που συμμετείχε στην έρευνα. Για την οριστική δημιουργία των ηπατικών κυττάρων χρειάστηκαν λίγες εβδομάδες. 

Η μεταμόσχευσή τους στο ήπαρ ποντικιών έδειξε ότι μετά από μερικούς μήνες λειτουργούσαν κανονικά, αναγεννώντας τον ηπατικό ιστό. Οι ερευνητές σπεύδουν πάντως να τονίσουν ότι απέχουμε ακόμη πολλά χρόνια από την εφαρμογή της μεθόδου στους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόμοια τεχνική εφαρμόστηκε και στην περίπτωση της μετατροπής των δερματικών κυττάρων σε κύτταρα καρδιακού μυ, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτή η αναγέννηση της καρδιάς μετά από ένα έμφραγμα. 

Σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος επιβιώνει μετά από έμφραγμα, έχει υποστεί βλάβη σε κάποιο μέρος του καρδιακού μυ με αποτέλεσμα την εκδήλωση χρόνιας καρδιοπάθειας. Και στην περίπτωση αυτή, οι επιστήμονες κατάφεραν να συνδυάσουν ένα γονίδιο με χημικό κοκτέιλ και να αναπρογραμματίσουν ένα δερματικό κύτταρο σε καρδιακό, το οποίο στην συνέχεια μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Επόμενος στόχος είναι η διενέργεια πειραμάτων με ανθρώπινα καρδιακά κύτταρα. Ο Δρ Ντινγκ ελπίζει ότι, η νέα έρευνα θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη μιας καθαράς φαρμακευτικής μεθόδου με την οποία θα αναγεννάται ο καρδιακός μυς. Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger