Τι φανερώνει ο σωματότυπος για την υγεία μας

Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Το σημείο στο οποίο συσσωρεύουμε το λίπος εξαρτάται από κληρονομικούς παράγοντες αλλά και από τον τρόπο ζωής μας και αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη για την κατάσταση της υγείας μας. Οι δύο βασικότεροι σωματότυποι είναι το «μήλο» και το «αχλάδι». Στην πρώτη περίπτωση, το λίπος συσσωρεύεται στο επάνω μέρος του σώματος, ενώ στη δεύτερη περίπτωση συσσωρεύεται στους γοφούς και τους μηρούς. Οι περισσότεροι άνδρες ανήκουν στην κατηγορία του μήλου ενώ οι περισσότερες γυναίκες ανήκουν στο σωματότυπο του αχλαδιού. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα στο σώμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιο σωματότυπο ανήκουμε, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά την κατάσταση της υγείας μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, κάθε σωματότυπος μπορεί να συνδέεται με διαφορετικά προβλήματα υγείας.  
Σωματότυπος «μήλο»  
Το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται άμεσα με τις παρακάτω τρεις παθήσεις: 1. Καρδιοπάθεια: Το λίπος γύρω από τη μέση επηρεάζει περισσότερο την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με το Δείκτη Μάζας Σώματος. 2. Καρκίνος: Ο σωματότυπος «μήλο» οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου (ορθοκολικός καρκίνος, καρκίνος του μαστού, καρκίνος της μήτρας). 3. Διαβήτης: Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι συχνότερη στα άτομα που συσσωρεύουν το λίπος στην κοιλιά και γύρω από τη μέση.  

Σωματότυπος «αχλάδι» 
Το επιπρόσθετο βάρος στο κάτω μέρος του σώματος συνδέεται με τις παρακάτω παθήσεις: 1. Κιρσοί: Η εμφάνιση των κιρσών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κληρονομικούς παράγοντες, όμως το επιπρόσθετο βάρος αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου. 2. Εκφυλιστικές παθήσεις των αρθρώσεων: Το επιπρόσθετο βάρος έχει σαν αποτέλεσμα την καταπόνηση των αρθρώσεων στα πόδια. Ομοιόμορφη κατανομή βάρους Το συνολικό βάρος είναι η βασικότερη ένδειξη για την κατάσταση της υγείας. Έτσι, τα άτομα που δε συσσωρεύουν λίπος σε συγκεκριμένα απολαμβάνουν, σε γενικές γραμμές, καλύτερη υγεία. Εάν βέβαια το συνολικό βάρος αντιστοιχεί στον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, επιβάλλεται η παραπομπή σε ειδικό. 
 Πηγή: http://www.onmed.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger