Στη Δικαιοσύνη καταφεύγουν υπ. Παιδείας και πρυτάνεις

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Ακύρωση της ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα διοικητικών ζητούν από το ΣτΕ τα οκτώ ΑΕΙ. Παραγγελία μέσω Α.Π. του υπουργείου να αποσταλούν οι λίστες. Μέσω... εισαγγελέων επικοινωνούν, πλέον, το υπουργείο Παιδείας και οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που χάνουν με διαθεσιμότητα συνολικά 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους. Χθες το πρωί οι νομικοί εκπρόσωποι των οκτώ ΑΕΙ (Πανεπιστήμια Αθηνών, ΑΠΘ, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών και ΕΜΠ) κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής εφαρμογής της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για τη διαθεσιμότητα των 1.349. 
Λίγο αργότερα, η πλευρά του υπ. Παιδείας κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παραγγελία προς τα 8 ΑΕΙ να στείλουν καταλόγους με τους διοικητικούς τους υπαλλήλους. Ειδικότερα, η επιχειρηματολογία των ΑΕΙ αναφέρει ότι η κατάργηση διοικητικών θέσεων σε αυτοδιοικούμενα ιδρύματα όπως τα ΑΕΙ, χωρίς τα ίδια να έχουν συμφωνήσει, αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος. 
«Καταφεύγουμε στη Δικαιοσύνη που είναι η τελευταία μας ελπίδα για τη διασφάλιση της συνταγματικής νομιμότητας και την προστασία της ακαδημαϊκής λειτουργίας», δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ Ιω. Μυλόπουλος. Οι πρυτάνεις έσπευσαν να καταθέσουν ένδικα μέσα στο ΣτΕ, προσβλέποντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή αναστολής εφαρμογής της ΚΥΑ πριν από τις 9 Οκτωβρίου, όταν εκπνέει η προθεσμία που έχουν τα ΑΕΙ από το υπουργείο για να στείλουν στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων ώστε, με βάση τα κριτήρια του Συμβουλίου, να «προσωποποιηθούν» οι 1.349 θέσεις ανά ΑΕΙ. 
 Σε ίδια προθεσμία εστιάζει και ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος στην παραγγελία που κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία του Α.Π. και τους αρμόδιους κατά τόπους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών. Το υπουργείο έστειλε προ επτά ημερών εγκύκλιο στις διοικητικές υπηρεσίες των ΑΕΙ οι οποίες δεν έχουν απαντήσει. 
Οι ηγεσίες των ΑΕΙ δικαιολογούνται επικαλούμενες την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων. «Από την εμπρόθεσμη αποστολή των πινάκων εξαρτάται, απολύτως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαθεσιμότητας, το εκπρόθεσμο ή η ματαίωση της οποίας θα έχει άκρως επιβλαβείς και ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης διεθνών υποχρεώσεων του κράτους», λέει το χθεσινό έγγραφο του υπουργείο Παιδείας προς τους εισαγγελείς. Του Απόστολου Λακασά,http://www.kathimerini.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger