To DNA … είναι ο καλύτερος σκληρός δίσκος!

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Ακόμη μία επίδειξη της δύναμης και των δυνατοτήτων του γενετικού υλικού (DNA) κατάφεραν να κάνουν ειδικοί από το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Βιοπληροφορικής.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποθηκεύσουν σε τεχνητό τμήμα DNA μεγάλο όγκο ψηφιακών δεδομένων, μεταξύ των οποίων και τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ (αρχείο txt), ακουστικό υλικό διάρκειας 26 δευτερολέπτων από τα 17 λεπτά του ιστορικού λόγου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ («Εχω ένα όνειρο…») στην Ουάσιγκτον σε αρχείο mp3, μια ψηφιακή φωτογραφία του εργαστηρίου τους σε αρχείο jpg και σε pdf το διάσημο άρθρο με το οποίο οι Γουότσον και Κρικ περιέγραψαν πρώτη φορά το 1953 τη διπλή έλικα του DNA.  

Οι επιστήμονες διατείνονται πως η αποθήκευση δεδομένων σε DNA θα είναι από τις βασικότερες τεχνολογίες του μέλλοντος, καθώς όχι απλώς χωρά τεράστιος όγκος δεδομένων σε μία μικρή σταγόνα αίματος, αλλά η διάρκεια αποθήκευσής τους χωρίς να φθαρούν τα αρχεία θα ξεπερνά τα 10.000 χρόνια, όταν ένας σκληρός δίσκος μπορεί να παρουσιάσει βλάβες ακόμη και σε δύο χρόνια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι DNA εκατομμυρίων ετών, εκτεθειμένο σε οποιεσδήποτε συνθήκες (σε νερό, σε πέτρα, σε πάγο) μπορεί με ειδικό εξοπλισμό να διαβαστεί. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση «Nature», η ανάγνωση του DNA με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας είναι σχετικά απλή υπόθεση, αλλά η εγγραφή δεδομένων σε αυτό έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη. 

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα τέσσερα γράμματα του γενετικού υλικού (Θ, Γ, Κ, Α) που «δένουν» τις δύο έλικες μεταξύ τους, τα μετέφρασαν σε δυαδικό κώδικα (0-1) όπως είναι η γλώσσα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια μια μηχανή σύνθεσης DNA που παράγει την αντίστοιχη αλληλουχία τα αποθήκευσε. 
Για να διαβαστεί, τώρα, αυτό το αρχείο χρησιμοποιήθηκε ο συμβατικός εξοπλισμός των εργαστηρίων μοριακής βιολογίας που διαβάζει το DNA των οργανισμών. 

Τα αποτελέσματα φυσικά προβάλλονται στην οθόνη του υπολογιστή. Μάλιστα, στη δοκιμή που έγινε, ο υπολογιστής διάβασε με 100% επιτυχία όλα τα αρχεία που είχαν αποθηκευτεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που αποθηκεύονται δεδομένα σε DNA. 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αναπτυχθεί σημαντικά, τριπλασιάζοντας τις έως τώρα δυνατότητες αποθήκευσης στα 2,2 petabytes ανά γραμμάριο DNA. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα γραμμάριο DNA μπορεί να αποθηκεύσει 2,2 εκατομμύρια gigabits πληροφοριών ή περίπου 468.000 DVD σε υψηλή ανάλυση. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Οσον αφορά το κόστος εγγραφής δεδομένων στο DNA, είναι προς το παρόν απαγορευτικό για ευρεία χρήση. 

Οι ειδικοί όμως αναφέρουν πως στο μέλλον η πρόοδος της τεχνολογίας θα κάνει την προσέγγιση πιο οικονομική, αποδεικνύοντας την αξία της για την αρχειοθέτηση στοιχείων για μεγάλο διάστημα. http://www.tanea.gr/kosmos/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger