«Θα μας αφήσουν χρόνους» τα Pixels;

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Σε πέντε χρόνια από τώρα τα γνωστά μας pixels θα αποτελούν παρελθόν», λένε οι ερευνητές. Ευθυγραμμίζοντας τα pixel σε συστοιχίες και προβάλλοντας τα σε μία οθόνη, έχουμε ένα πολύ καλό οπτικό αποτέλεσμα
Τα pixels όμως δεν είναι τέλεια, αφού έχουν περιορισμούς. Τον τελευταίο καιρό, μία ομάδα επιστημόνων ερευνητών υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος απεικόνισης σε οθόνες, αυτός που πρόκειται να αντικαταστήσει τα pixels σε λίγα χρόνια.

Το εικονοστοιχείο ή pixel δεν είναι παρά ένα «σημείο» των εικόνων που εμφανίζονται στις οθόνες υπολογιστικών συστημάτων. Στα εν λόγω συστήματα οι απεικονίσεις θυμίζουν «ψηφιδωτά» και τα εικονοστοιχεία είναι οι δομικές μονάδες τους, οι «ψηφίδες». Όσο περισσότερα είναι τα εικονοστοιχεία που χρησιμοποιούνται για να αντιπροσωπεύσουν μία εικόνα, το αποτέλεσμα μοιάζει και πιο πραγματικό και ανάλογα με την ποσότητά τους μιλάμε και για καλύτερη ή χειρότερη ανάλυση.

 Η ομάδα ανέπτυξε κάτι το οποίο ονομάζεται vector-based απεικόνιση, και καλείται να ξεπεράσει τις προκλήσεις μίας τυπική οθόνης. Ο νέος τρόπος απεικόνισης θα διαθέτει τις γραμμές και τα χρώματα σε μία οθόνη (σε αντίθεση με τoν απλό γεωμετρικό χάρτη των pixels, με τον οποίο είμαστε όλοι εξοικειωμένοι). 

Βέβαια, έχει και προβλήματα - κυρίως στις περιοχές μεταξύ των χρωμάτων , όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν καλά σε μία εικόνα υψηλής ανάλυσης, όπως λένε οι ερευνητές. 
Ένας κωδικοποιητής λαμβάνει ψηφιακό βίντεο και μπορεί τόσο να κωδικοποιήσει όσο και να αποκωδικοποιήσει σε μία νέα μορφή. 

Η ερευνητική ομάδα δεν έχει αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες, όμως δήλωσε ότι έχει αναπτύξει ένα σύστημα το οποίο παρακάμπτει το πρόβλημα των χρωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατή η επίτευξη μίας «ανεξάρτητης ανάλυσης», η οποία θα προσφέρει ποιοτική απεικόνιση χωρίς τα pixels. http://sciencesymmetry.blogspot.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger