Η Γερμανία συγκεντρώνει τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στο εξωτερικό

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα σκοπεύει να επαναπατρίσει τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας, που βρίσκονται στις κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Bundesbank, 374 τόνοι γερμανικού χρυσού που βρίσκονται στη Γαλλία και 300 τόνοι που είναι αποθηκευμένοι στα θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην Φρανκφούρτη. Από το 1952, που εισήλθε στο σύστημα ισοτιμιών «Μπρέτον Γούντς», η Γερμανία ξεκίνησε να συσσωρεύει χρυσό μέσω των μαζικών εξαγωγών της, προς τις ΗΠΑ. Όμως, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος άπλωνε το πέπλο του πάνω από την Ευρώπη, η Σοβιετική απειλή, ανάγκαζε τη Γερμανία να κρατά το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού, στο εξωτερικό. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας, το οποίο επιβλέπει τα δημοσιονομικά της χώρας διέταξε επίσημο έλεγχο στα αποθέματα χρυσού, που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς δεν έχουν ποτέ ελεγχθεί πλήρως. 

Αντί του χρονοβόρου και αναποτελεσματικού ελέγχου, η Γερμανία δρομολόγησε τη σταδιακή επιστροφή του χρυσού. Ο χρυσός που θα επιστρέφει, θα λιώνεται και θα ξαναπαίρνει τη μορφή ράβδων, προκειμένου να ελέγχεται η ποσότητα και η ποιότητα του. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ασφάλεια για την γερμανική οικονομία. 

Η αρχή του "χρυσού επαναπατρισμού", θα γίνει από το Παρίσι, όπου φυλάσσονται 374 τόνοι. Όλη η ποσότητα θα μεταφερθεί στην Φρανκφούρτη, αφού δεν υπάρχει πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων, μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν κοινό νόμισμα. Θα ακολουθήσουν 300 τόνοι χρυσού, που θα μεταφερθούν από τα θησαυροφυλάκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Bundesbank εξήγγειλε πως μέχρι το 2020, στη Γερμανία θα βρίσκεται το 50% των αποθεμάτων της, δηλαδή 1.700 τόνοι χρυσού, από τους συνολικά 3.400 τόνους. Πριν από την επανένωση της Γερμανίας, το 1990, το 98% του γερμανικού χρυσού βρισκόταν στο εξωτερικό. Το 2000 μεταφέρθηκαν περίπου 931 τόνοι από την Αγγλία, ωστόσο το 13% των συνολικών γερμανικών αποθεμάτων, βρίσκονται στο Λονδίνο και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εκεί, ακόμη και μετά το 2020. Η συνολική αξία του γερμανικού χρυσού αποτιμάται στα 138 δισεκατομμύρια ευρώ. Πηγή:bild
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger