Η "ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ" ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012


Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μωρό, καλό θα ήταν να κάνουν πιο συχνά ηλιόλουστες διακοπές – και όχι μόνο επειδή μπορεί να αποκτήσουν μια πιο ρομαντική διάθεση. Όπως διαπίστωσε μια νέα επιστημονική μελέτη, το φως του ήλιου ενισχύει τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό.

Γνωστή ως «η βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D είναι κλειδί για την εξισορρόπηση των ορμονών του φύλου στις γυναίκες και τη βελτίωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στους άνδρες.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας σημαίνουν ότι κάποια ζευγάρια μπορεί να υποβάλλονται σε περιττές και δαπανηρές θεραπείες γονιμότητας, όταν το να περνούν παραπάνω χρόνο στον ήλιο θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημά τους.

Όσον αφορά στις γυναίκες, η βιταμίνη D βοηθά στην αύξηση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών προγεστερόνη και οιστρογόνα, κατά 13% και 21% αντίστοιχα, ρυθμίζοντας τις εμμήνους ρύσεις και κάνοντας τη σύλληψη πιο πιθανή.

Από την άλλη, βγαίνοντας συχνότερα στον ήλιο, οι άνδρες αυξάνουν τη γονιμότητά τους, καθώς η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του πυρήνα κάθε σπέρματος.

Σύμφωνα με την επανεξέταση αρκετών μελετών, οι οποίες δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «European Journal of Endocrinology», ο ήλιος αυξάνει, επίσης, τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, βελτιώνοντας τη λίμπιντο ενός άνδρα.

Η επίδραση που έχει η βιταμίνη D στις ανδρικές και γυναικείες ορμόνες μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά σύλληψης μειώνονται τον χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, εξηγούν οι ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz στην Αυστρία.

Στη δική τους μελέτη των σχεδόν 2.300 άνδρες, που επίσης διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της βιταμίνης D κορυφώθηκε τον Αύγουστο και ήταν χαμηλότερο το Μάρτιο, λίγο μετά το χειμώνα.

Παρόλο που η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί σε μικρές ποσότητες τρώγοντας λιπαρά ψάρια, αυγά και συκώτι, περίπου το 80% του ποσού που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, επιτυγχάνεται μέσω μιας χημικής διαδικασίας η οποία συμβαίνει όταν οι ακτίνες UVB που περιέχονται στο φως του ήλιου απορροφώνται από το δέρμα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Elisabeth Lerchbaum τονίζει ότι μπορεί, όπως όλα δείχνουν, η ηλιοφάνεια να βελτιώνει τη γονιμότητα, ωστόσο είναι σημαντικό τα ζευγάρια να μην το παρακάνουν, λόγω του κινδύνου του καρκίνου του δέρματος από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

«Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περάσουν είτε περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο ή να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης D, τα οποία είναι ασφαλή και ένας σχετικά φθηνός τρόπος για να αυξήσουν τα επίπεδα της γονιμότητάς τους», είπε χαρακτηριστικά.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger