Μερικά από τα πιο περίεργα χριστουγεννιάτικα έθιμα του κόσμου

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Οι παραδόσεις και τα έθιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου για τα Χριστούγεννα, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Εκτός λοιπόν από τα καθιερωμένα για εμάς και πολλούς ακόμη λαούς κάλαντα, τις χορωδίες και τα δώρα, υπάρχουν και παραδόσεις που εκπλήσσουν! Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με τα ταξίδια, είναι το να ανακαλύπτουμε τα τοπικά έθιμα. Ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, διοργανώνονται περίεργα και όμορφα τελετουργικά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τελικά η σκέψη του καλοσυνάτου, παχουλού Αϊ Βασίλη που μπαίνει μέσα από κάθε καμινάδα σπιτιού, σε μια νύχτα, δε φαίνεται και τόσο… παράξενη. 
Krampus, Αυστρία και Γερμανία Στη Βαυαρία, έχουν βρει έναν περίεργο και ιδιαίτερο τρόπο για να κάνουν τα παιδιά να μένουν φρόνιμα. Μια τοπική, λαϊκή ιστορία που έχει επικρατήσει, είναι αυτή του Krampus, του δαιμόνιου, δίδυμου αδελφού του Αϊ Βασίλη, ο οποίος υποτίθεται ότι απαγάγει τα άτακτα παιδιά και τα… τρώει για το δείπνο των Χριστουγέννων! Έτσι, κάποιοι ντύνονται Krampus στις 5 Δεκεμβρίου και προκαλούν μεγάλη… αναστάτωση και ενθουσιασμό στους λιλιπούτειους κατοίκους αυτών των περιοχών. Αν συναντήσετε κι εσείς ένα από τα τριχωτά τέρατα, φροντίστε να το κεράσετε κάτι, μήπως και τη γλιτώσετε! 

Caga Tio και Caganer, ισπανική Καταλονία Το Caga Tio είναι ένα κούφιο κομμάτι ξύλου με ένα πρόσωπο ζωγραφισμένο πάνω του. Για δύο εβδομάδες το Δεκέμβριο, «τρέφεται» με γλυκά, ξηρούς καρπούς και άλλες λιχουδιές και στη συνέχεια, την παραμονή των Χριστουγέννων, το χτυπούν με ένα ραβδί, για να αναγκάσουν οτιδήποτε κακό, να βγει έξω και όλα τα καλά να μείνουν μέσα. Το Caganer, είναι μια ακόμη περίεργη παράδοση της περιοχής. Πρόκειται για ένα ειδώλιο ενός ανθρώπου που… κάνει την ανάγκη του και κρύβεται σε μια σπηλιά της Θείας Γέννησης. Ακούγεται ιδιαίτερα περίεργο και ίσως ασέβεια, αλλά ισχύει και συμβολίζει την ευημερία και την γόνιμη γη. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης προσπάθησε να απαγορεύσει την αγαπημένη παράδοση το 2004, αλλά οι ντόπιοι… αντιστάθηκαν σθεναρά. Στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Καταλονίας, θα βρείτε πολλά Caganer, αν θέλετε ένα σουβενίρ και για το σπίτι σας. 

Donald Duck, Σουηδία Υπάρχουν πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα, αλλά στη Σουηδία έχουν περάσει σε… ένα εντελώς νέο επίπεδο τηλεοπτικά. Οι οικογένειες συγκεντρώνονται κάθε παραμονή των Χριστουγέννων στις 3μ.μ. για να παρακολουθήσουν το αφιέρωμα Disney Χριστούγεννα «From All of Us to All of You» (γνωστό εκεί ως Kalle Anka), το οποίο προβάλλεται στο ίδιο κανάλι, την ίδια ώρα, στις 24 Δεκεμβρίου από το 1959. Κάθε φορά που ο σταθμός προσπαθεί να ακυρώσει ή να μετακινήσει την ώρα της μετάδοσης, έρχεται αντιμέτωπος με την έντονη δημόσια αντίδραση! 

Roller skating σε εκκλησία, Καράκας, Βενεζουέλα Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, ξεκινούν στις 16 Δεκεμβρίου, με τη μουσική και τη λειτουργία να ξεκινά νωρίς το πρωί (Misa de Aguinaldo). Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σχετικά με την λειτουργία στην εκκλησία, εκτός του ότι οι κάτοικοι συνήθως επιλέγουν να την παρακολουθήσουν φορώντας πατίνια! Οι δρόμοι είναι κλειστοί για την κυκλοφορία μέχρι τις 8 μ.μ., όταν οι… ταχύτατοι πιστοί γυρνούν σπίτι. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πιο παράξενο κομμάτι της παράδοσης. Πριν κοιμηθούν, τα παιδιά της πόλης δένουν ένα κορδόνι γύρω από το δάχτυλο του ποδιού τους και στη συνέχεια το κρεμάνε έξω από το παράθυρο, έτσι ώστε όταν οι προσκυνητές που επιστρέφουν από τη λειτουργία να τραβούν τα σκοινιά και να ξυπνούν τα παιδιά νωρίς το πρωί. 

Zwarte Piet, Ολλανδία Συχνά υπάρχουν αντίθετες απόψεις σχετικά με αν είναι πολιτικά ορθή η ολλανδική γιορτή του παλιού, παραδοσιακού, εορταστικού προσώπου Zwarte Piet -του μαύρου βοηθού του Αϊ Βασίλη. Μερικοί Ολλανδοί διαμαρτύρονται λέγοντας ότι ο Piet είναι απλά ένας καπνοδοχοκαθαριστής, αν και άλλοι διαφωνούν. Το μεγαλύτερο πολιτισμικό σοκ… θα το πάθετε ίσως στο Άμστερνταμ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν μεγάλοι άνδρες βγαίνουν στους δρόμους με μαυρισμένα πρόσωπα, γιορτάζοντας αυτό το έθιμο. Ο Zwarte Piet βοηθά τον Αϊ Βασίλη να μοιράσει τα παιχνίδια και τα γλυκά στα καλά παιδιά, αλλά παίρνει τα άτακτα παιδιά μακριά. 

Mari Lwyd, Ουαλία, Ηνωμένο Βασίλειο Στα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι τον Ιανουάριο, ένα χτύπημα στην πόρτα σας μπορεί να αποκαλύψει έναν παράξενο επισκέπτη: το κρανίο ενός περίτεχνα διακοσμημένου αλόγου που συνδέεται με ένα μακρύ κοντάρι από ξύλο και καλύπτεται από ένα σεντόνι ή κουβέρτα. Είναι η Mari Lwyd -η Grey Mare- και η παρέα της από πέντε ή έξι γλεντζέδες. Μη φοβάστε! Η Mari Lwyd και η παρέα της, κάνουν βόλτες στην πόλη, τραγουδώντας και ξεσηκώνοντας τους κατοίκους σε διαγωνισμούς ποιημάτων. Στην ιδανική περίπτωση, η Mari Lwyd και οι φίλοι της, κερδίζουν στους αυτοσχέδιους διαγωνισμούς, και προσκαλούνται σε σπίτια ή παμπ, όπου η παρουσία τους λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη. 

Yule Lad, Ισλανδία Στην Ισλανδία, τα παιδιά προχωράνε χαρούμενα προς τα Χριστούγεννα. Από τις 12 έως τις 23 Δεκεμβρίου τα παιδάκια στην Ισλανδία, αφήνουν ένα παπούτσι στο περβάζι του παραθύρου του σπιτιού τους. Ενώ κοιμούνται κάθε βράδυ, 13 μαγικοί Lads Yule –οι τοπικοί Αϊ Βασίληδες- κατεβαίνουν από τα βουνά για να αφήσουν δώρα στα παπούτσια των παιδιών που ήταν φρόνιμα όλο το χρόνο. Στα άτακτα παιδιά, βάζουν αντί για δώρο, μια πατάτα μέσα στο παπούτσι! Παλιότερα, η παράδοση του Yule Lad είχε έναν πιο… κακό τόνο και πολλοί γονείς χρησιμοποιούσαν τις μυστηριώδεις νυχτερινές επισκέψεις τους, για να φοβίσουν τα παιδιά τους προκειμένου να είναι φρόνιμα. http://www.clickatlife.gr/story/taksidi/merika-apo-ta-pio-perierga-xristougenniatika-ethima-tou-kosmou?id=2265665
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger