Όταν λες ψέματα η μύτη σου δεν μεγαλώνει… θερμαίνεται

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Μπορεί στο ιταλικό παραμύθι η μύτη του Πινόκιο να μεγάλωνε κάθε φορά που έλεγε ψέματα, όμως οι έρευνες έδειξαν πως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να θερμαίνεται και όχι να αλλάζει μέγεθος. Ερευνητές από το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της θερμογραφίας για να κάνουν πειράματα πάνω στα ανθρώπινα πρόσωπα. Από τις μετρήσεις που έγιναν, ανακάλυψαν πως η θερμοκρασία του προσώπου στην περιοχή του έσω ορθού μυός των ματιών και γύρω απο τη μύτη, αυξάνεται σημαντικά όταν λέμε ψέματα. Επίσης διαπιστώθηκε πως η θερμοκρασία του προσώπου μας πέφτει αισθητά όταν εκτελούμε δύσκολες διανοητικές εργασίες, ενώ αντίθετα ανεβαίνει όταν βιώνουμε αγχωτικές καταστάσεις. 
Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτό το φαινόμενο έχει κάποια σχέση με τον νησαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου μας που συνδέεται με τη συνείδηση. Η θερμογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μελέτη συναισθηματικών ή φυσιολογικών καταστάσεων, οι οποίες γίνονται εμφανείς μέσα από την μεταβολή της θερμοκρασίας. Σε άτομα που είναι «ενσυναίσθητα» (δηλαδή άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να παίρνουν το ρόλο κάποιου άλλου), αυξανόταν η θερμοκρασία του χεριού τους καθώς έβλεπαν τα χέρια άλλων ανθρώπων να δέχονται ηλεκτροσόκ. 
Σε μία άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Πάτρας, 20 υγιείς συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε πείραμα, καταναλώνοντας 330 ml μπύρας κάθε 20 λεπτά για περίπου μιάμιση ώρα. Μετά την κατανάλωση της μπύρας έγιναν μετρήσεις με θερμογράφο στα πρόσωπα των μεθυσμένων ενηλίκων, για να αποδειχθεί πως η θερμοκρασία της μύτης τους και του στόματος τους ήταν υψηλότερη από τη θερμοκρασία του μετώπου τους. Δείξε μου λοιπόν τη θερμοκρασία σου να σου πω ποιός είσαι... Πηγή: Livescience.com http://www.globalomen.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger