Αισιοδοξία Τσαρλς Νταλάρα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012


Την αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Institute of International Finance (IIF) Τσαρλς Νταλάρα σε ομιλία του την Τετάρτη στην Αθήνα με θέμα "Adjusting Course: a Strategy for Europe and Greece to Emerge from the Crisis", σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ένα "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε απαραίτητο. Εάν η Ελλάδα συνεχίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύουμε ότι μπορεί η οικονομία της χώρας να γίνει μια από τις πλέον ανταγωνιστικές στην Ευρώπη, είπε ο επικεφαλής του IFF.

Η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά την δημοσιονομική της προσαρμογή είναι ιστορική στην οικονομική ιστορία, είπε ο κ. Νταλάρα και οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού και παρά την κόπωση που έχουν δείχνουν αποφασιστικότητα να ξανακτίσουν την οικονομία τους.

Ο κ. Νταλάρα τόνισε επανειλημμένα στην ομιλία του, απευθυνόμενος σε πολυπληθές ακροατήριο, ότι στην Ελλάδα χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερη στις πολιτικές λιτότητας, στέλνοντας μηνύματα προς τους δανειστές μας.

Η Ελλάδα κατάφερε και πήρε τη διετή επιμήκυνση όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, απαιτείται ακόμη ηπιότερη προσαρμογή κατά έτος, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ιρλανδίας που η προσαρμογή κυμαίνεται στο 1,5% ανά έτος (το ένα τρίτο από ό,τι απαιτείται από την Ελλάδα), είπε ο Τσαρλς Νταλάρα.

Ο επικεφαλής του ΙFF αναφέρθηκε αναλυτικά στα πέντε βήματα της νέας στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει από την κρίση.

Συγκεκριμένα απαιτείται πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, επιτάχυνση δημόσιων επενδύσεων, πρόσθετη χρηματοδότηση και ρευστότητα για να στηριχθεί η προσαρμογή και έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, όπως καλυτέρευση αποδόσεων στον τομέα της είσπραξης φόρων, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στην απελευθέρωσή της.  

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά μέσω της πιστωτικής αγοράς.

Ερωτηθείς σχετικά ο Τσαρλς Νταλάρα, ανέφερε ότι ένα "κούρεμα" του χρέους του επίσημου τομέα στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε απαραίτητο και μια τέτοια κίνηση δεν είναι συμβατή με την πολιτική συγκυρία είπε, ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού της χώρα μας.

www.sigmalive.com
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger