Άγρια κόντρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012


Με αιχμές και κόντρες ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για μέτρα που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο «άτακτης χρεοκοπίας», με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να απαντάει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για νομοσχέδιο «σφαγείο».

Ο υπουργός ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος ισχυριζόμενος πως «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο.

Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

«Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;», απάντησε σε έντονο ύφος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επί 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το νομοσχέδιο τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύετε και εμπαίζετε. Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σήμερα εσείς», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Την πρόταση του υπουργού για την διαδικασία του κατεπείγοντος υποστήριξαν τα 3 κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

«Είναι ογκωδέστατο νομοσχέδιο και το γεγονός ότι προτείνεται να εισαχθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί σημαντικό φόρτο και μεγάλη πίεση. Θα ευχόμασταν διαφορετική διαδικασία. Κατανοούμε όμως ότι το ν/σ είναι το προϊόν των δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Βορίδηςε από πλευράς ΝΔ.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε πως πρέπει «να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένη Βουλή που κινείται στα θεσμικά πλαίσια. Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Τέλος ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) εξήγησε ότι «Είναι γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιθυμούσε διαφορετική διαδικασία. Ως κόμμα έχουμε τοποθετηθεί και γνωρίζουν οι πάντες τις ενστάσεις μας στα εργασιακά. Πρέπει να προσέξουν τα κόμματα τους χαρακτηρισμούς όταν έξω θα διαδηλώνουν χιλιάδες κόσμου. Να διατηρήσουμε την στοιχειώδη πολιτική κουλτούρα».

«Είναι 753 σελίδες ελπίζω ότι το έχετε διαβάσει όλοι ώστε να μην βρεθείτε αργότερα σαν κάποιους άλλους που είπαν ότι δεν το διάβασα αν και το ψήφισα… Γίνεται αλλοίωση του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση να αποσύρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο», δήλωσε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Από τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσε πως «Είναι κρίμα σε αυτή την στιγμή που απαιτούνται αλλαγές να επιλέγονται αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχουν διατάξεις κατάπτυστες και άλλες που θα μπορούσαν να ψηφιστούν αλλά ως ένα άρθρο δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα».

«Είστε νεκροθάφτης των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Είναι πρόκληση να γίνεται εκβιασμός “ή αυτό ή χρεοκοπία”. Ποιον τρομοκρατείται τους 2,5 εκατομμύρια ανέργους ;», τόνισε από το ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και αρκετοί βουλευτές ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν επί της διαδικασίας αλλά δεν τους δόθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger