
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας ανακοινώνει ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές για την εισαγωγή στα Γαλλικά Πανεπιστήμια συνεχίζονται μέχρι τις 20 Μαρτίου. Ενημέρωση και προετοιμασία υποψηφιότητας στη διεύθυνση του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας (κα Βουλγαράκη Χρύσα, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μορφωτικό Τμήμα Γαλλικής Πρεσβείας) και στο τηλ 2410 287508.
Προπτυχιακός Κύκλος Σπουδών
Στη Γαλλία ο πρώτος πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών είναι το «Licence», το οποίο αποκτάται μετά από 3 χρόνια. Το πρώτο έτος σπουδών είναι λοιπόν το «L1».
Τι χρειάζεται να κάνει κανείς για να ενταχθεί στο L1;
Στη Γαλλία, για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο απαιτείται κατοχή του τίτλου «Baccalauréat». Κατά συνέπεια, οι Έλληνες μαθητές πρέπει να προσκομίσουν τον ισότιμο του Baccalauréat τίτλο, δηλαδή το Απολυτήριο Λυκείου. Δεν υπάρχει όριο κατώτατης βαθμολογίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαικό Πλαίσιο Αναφοράς (B2, DELF 2, Sorbonne 1). Ωστόσο, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Θα πρέπει επίσης να συντάξετε μια επιστολή στα γαλλικά στην οποία θα αναπτύσσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία (lettre de motivation).
Μεταπτυχιακός Κύκλος Σπουδών
Στη Γαλλία, ο μεταπτυχιακός κύκλος σπουδών διαρκεί 2 έτη (Μ1 και Μ2). Οι Έλληνες φοιτητές οι οποίοι είναι κάτοχοι ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, ο οποίος αντιστοιχεί σε 4 έτη σπουδών (Bac+4), μπορούν γενικά να εισαχθούν στο 2ο έτος του Μάστερ (M2), εφόσον βέβαια πρόκειται για τον ίδιο τομέα σπουδών. Θα πρέπει επίσης να επιλέξετε μεταξύ του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης (Master recherche) και του Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης (Master professionnel).
Στόχος του Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης είναι η σύνταξη διπλωματικής εργασίας ως αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου.
Το Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης συνδέεται περισσότερο με τον εργασιακό τομέα και περιλαμβάνει πρακτική άσκηση.
Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσετε ; Αφού επιλέξετε πολλά Μ2, επισκέπτεστε την ιστοσελίδα των πανεπιστημίων και φορτώνετε την"Demande d’admission et de validation des études supérieures en vue d’une 2ème année de Master"(αίτηση αποδοχής και ακαδημαϊκής αναγνώρισης με σκοπό την εισαγωγή στο 2ο έτος του Μάστερ). Τη συμπληρώνετε και την αποστέλλετε μαζί με τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα :
- απόσπασμα ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως η πιστοποιητικό γεννήσεως
- απολυτήριο Λυκείου
- αναλυτική βαθμολογία από το πανεπιστήμιο
- τίτλο σπουδών (αν τον έχετε ήδη αποκτήσει)
- μεταφρασμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών / Αρίωνος 10, (περιοχή Ψυρρή)
Τ.Κ. 10554 Αθήνα Τηλ : 2103285721 έως 730
- βιογραφικό σημείωμα (CV)
-lettre de motivation: επιστολή στην οποία εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό. Η επιστολή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να γίνετε δεκτοί σε κάποιο πανεπιστήμιο.
Είναι επίσης πιθανό να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε τα ερευνητικά σας σχέδια, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Ερευνητικής Κατεύθυνσης, ή τα σχέδιά σας για την πρακτική άσκηση, αν έχετε επιλέξει ένα Μάστερ Επαγγελματικής Κατεύθυνσης.
Ο γενικός μέσος όρος της βαθμολογίας σας δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για την αποδοχή σας. Το πανεπιστήμιο θα λάβει υπόψη τους λόγους για τους οποίους επιλέξατε αυτή την κατεύθυνση στη Γαλλία, το σχέδιό σας, κάθε σχετική με το αντικείμενο σπουδών σας δραστηριότητα, την επαγγελματική σας εμπειρία, τη συμμετοχή σας σε προγράμματα ανταλλαγής (Erasmus) και πρακτικής άσκησης ή σε σεμινάρια.
Θα πρέπει επίσης να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας της γαλλικής. Όσον αφορά το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το πανεπιστήμιο. Γενικά, ζητείται γνώση των γαλλικών σε επίπεδο Β2, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς (B2, DELF 2, Sorbonne 1). Ωστόσο, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν διαθέτετε κάποιο πτυχίο, μπορείτε να δώσετε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο γίνεται αποδεκτό από τα γαλλικά πανεπιστήμια.
Καλό θα ήταν να στείλετε τις αιτήσεις σας σε πολλά πανεπιστήμια, καθώς η είσοδος στο Μ2 ποτέ δεν είναι εξασφαλισμένη επειδή τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών σε M2 είναι αυστηρά.
Σπουδές στη Γαλλία : τι κόστος ζωής να υπολογίσετε;
Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια, οπότε δε χρειάζεται να καταβάλετε δίδακτρα, παρά μόνο το κόστος εγγραφής το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 400 ευρώ περίπου για μεταπτυχιακές σπουδές.
Όσον αφορά τη στέγαση, μπορείτε να κάνετε αίτηση σε μια πανεπιστημιακή εστία (www.cnous.fr), εκτός από το Παρίσι, όπου ο αριθμός των θέσεων είναι πάρα πολύ περιορισμένος σε σχέση με τη ζήτηση.
Μπορείτε εντούτοις να απευθυνθείτε στις ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (www.adele.org).
Επωφεληθείτε από τα επιδόματα στέγασης που προσφέρει το γαλλικό κράτος στους φοιτητές (προσωπικό επίδομα στέγασης-APL, επίδομα κοινωνικής στέγασης-ALS).
Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να γευματίζετε στις πανεπιστημιακές λέσχες.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, δεδομένων των φοιτητικών εκπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις, το μηνιαίο κόστος ζωής υπολογίζεται κατά μέσο όρο μεταξύ 800 ευρώ στην επαρχία και 1.200 ευρώ στο Παρίσι.
Συμβάσεις συνεργασίας Γαλλικού Ινστιτούτου με γαλλικά Παν/μια
Το Γαλλικό Ινστιτούτο υπέγραψε συμβάσεις με ορισμένα από τα πιο φημισμένα γαλλικά Πανεπιστήμια με σκοπό να διευκολύνει την εισαγωγή του Έλληνα φοιτητή προσφέροντάς του συγχρόνως, τη δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτά ευκολότερα. Τα συμβαλλόμενα Πανεπιστήμια με το Τμήμα Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης - Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών- έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τον Έλληνα φοιτητή στην αναζήτηση κατοικίας, στις διοικητικές διαδικασίες καθώς και στην «παιδαγωγική» του ένταξη (καθοδήγηση και στήριξη από μεγαλύτερο Γάλλο φοιτητή).
Αυτά τα Πανεπιστήμια είναι τα εξής:
Το Πανεπιστήμιο της Limoges
Το Πανεπιστήμιο της Lille
Το Πανεπιστήμιο Toulouse 1
Το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille 3
Το Πανεπιστήμιο Rennes 1
Το Πανεπιστήμιο της Nice
Το Πανεπιστήμιο Grenoble 1
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Πληροφορίες:
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών,
Κα. Patricia SAVARY, athenes@campusfrance.org,, 210.33.98.653
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης,
Κα. Florence BOUSQUET, thessalonique@campusfrance.org ,2310.821.231
Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Κα ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Χρύσα, larissa@ifa.gr,2410 287508
http://www.larissanet.gr/
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !