14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011


Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη.Καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σαν ανταπόκριση στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών διαβήτη στον κόσμο, ενώ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την ημέρα με ψήφισμα το Δεκέμβριο του 2006.Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι μία εκστρατεία που κάθε χρόνο προβάλλει ένα θέμα σχετικό με την ασθένεια που επιλέγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη. Τα έτη 2007 και 2008 το θέμα ήταν ο διαβήτης στα παιδιά και τους εφήβους.Οι ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με το θέμα που έχει επιλεγεί διαρκούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά η ίδια η ημέρα εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922.

Ο διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα που προκύπτει εξαιτίας ανεπαρκούς παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας (μίας ορμόνης που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα) ή αδυναμίας του σώματος να χρησιμοποιήσει κατάλληλα την παραγόμενη ινσουλίνη. Η μακρόχρονη επίδραση της υπεργλυκαιμίας που προκαλείται εξαιτίας του διαβήτη οδηγεί σε βλάβες σε διάφορα συστήματα του ανθρωπίνου σωματος όπως στα μάτια, στα νεύρα, στους νεφρούς, στην καρδιά και στα αγγεία.

Συγκεκριμένα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μία σημαντική αιτία τύφλωσης. Μετά από 15 χρόνια νόσου, το 2% των ασθενών τυφλώνονται ενώ περίπου 10% εμφανίζουν σημαντική μείωση της όρασης. Η διαβητική νευροπάθεια επηρεάζει το 50% περίπου των διαβητικών. Αν και πολλά διαφορετικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν εξαιτίας του διαβήτη, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος, οι αιμωδίες και η αδυναμία στα πόδια και στα χέρια. Η νευροπάθεια σε συνδυασμό με τη μειωμένη ροή αίματος που προκαλεί η αγγειοπάθεια αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης ελκών και ακρωτηριασμών μελών. Παράλληλα, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκαφαλικών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας. Το 50% των διαβητικών πεθαίνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (κυρίως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικά) και ένα 10-20% πεθαίνει εξαιτίας νεφρικής ανεπάρκειας. Ο συνολικός κίνδυνος θανάτου στους διαβητικούς ασθενείς είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περισσότεροι από 180 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από διαβήτη. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανόν ότι τουλάχιστον θα διπλασιαστέι μέχρι το 2030. Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από διαβήτη θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, αν δε ληφθούν επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι θάνατοι από διαβήτη θα αυξηθούν κατά 80% στις μέσου και υψηλού εισοδήματος χώρες μεταξύ 2006 και 2015.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των διαβητικών προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση από τις 29 στον ευρωπαϊκό πίνακα για το σακχαρώδη διαβήτη. Οι καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η νόσος στην υγεία των ανθρώπων και η τεράστια έκταση που έχει πάρει η ασθένεια υπογραμμίζουν κατά συνέπεια την επιτακτική ανάγκη να υπάρξει οργανωμένο πρόγραμμα σε θέματα ενημέρωσης, πρόσβασης και πρόληψης.

healthpages.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger