BBC: Οι δυσκολίες του «ευρωπαϊκού Ιντερνετ»

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Το σχέδιο της Μέρκελ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του διαδικτύου. Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποκτήσει το δικό της ίντερνετ αν οι προτάσεις της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κερδίσουν υποστήριξη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό BBC. 

Όπως δήλωσε η Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα της παραμένουν σε ευρωπαϊκά δίκτυα, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα κατασκοπείας, όπως αυτή της αμερικανικής NSA σε βάρος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής ηγεσίας. Όπως όμως σχολιάζουν ειδικοί σε θέματα ίντερνετ και ασφάλειας, το σχέδιο της Μέρκελ μάλλον αγνοεί ορισμένες αλήθειες για το διαδίκτυο και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του. 

Πρώτον, σύμφωνα με τον Άλαν Μόλντον, σύμβουλο στην εταιρία Telegeography, το μεγαλύτερο μέρος των δεδομένων που παράγεται στην Ευρώπη παραμένει στην Ευρώπη. «Δεν είναι αλήθεια ότι κάθε φορά που συνδέεσαι στο Gmail στην Ευρώπη τα δεδομένα ταξιδεύουν στο Μάουντεν Βιου (Σίλικον Βάλεϊ) και πάλι πίσω. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ευρωπαϊκά δεδομένα σε μεγάλο βαθμό τα διαχειρίζονται στην Ευρώπη», εξήγησε στο BBC. Επίσης, σύμφωνα με τον Άντριαν Κέναρντ, διευθυντή του παρόχου ίντερνετ Andrews and Arnold, έτσι όπως είναι σχεδιασμένο το διαδίκτυο, θα εμπόδιζε την εφαρμογή ενός σχεδίου για την διακίνηση των δεδομένων ανάλογα με τις απαιτήσεις των πολιτικών. 

Τι ίντερνετ είναι ένα «δίκτυο δικτύων», καθένα από τα οποία συνδέεται με αρκετά από τα υπόλοιπα. Επομένως τα πακέτα δεδομένων μπορεί να ακολουθήσουν πολύ διαφορετικές οδούς μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους και συχνά διασχίζουν πολλά διαφορετικά δίκτυα. Κάθε δίκτυο διατηρεί μία λίστα των «διαδρομών» με σκοπό να διευκολύνει αυτή την μεταφορά των δεδομένων. Το να αλλάξει αυτό για χάρη της πολιτικής μάλλον είναι κακή ιδέα, σύμφωνα με τον Κέναρντ. Επιπλέον προκύπτει το πρόβλημα του ελέγχου των συστημάτων που απαιτούν να μην βγαίνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα εκτός των ευρωπαϊκών δικτύων. Όπως είναι γνωστό, πολλές διαδικτυακές εφαρμογές, όπως οι τηλεδιασκέψεις, το streaming και τα παιχνίδια, καθυστερούν όταν τα δεδομένα χρειάζονται πολύ χρόνο για να «φθάσουν» στον προορισμό τους. http://www.tovima.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger