Το εκπληκτικό καθαριστικό σύστημα των πνευμόνων

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Με κάθε εισπνοή εκατομμύρια βλαβερά σωματίδια μπαίνουν στο αναπνευστικό μας σύστημα. Γιατί όμως δε μας βλάπτουν; Επειδή επί της υποδοχής βρίσκεται ένα εξαιρετικό καθαριστικό σύστημα, που διαθέτει ακοίμητους φρουρούς και έναν πολύ αποτελεσματικό μηχανισμό.Ας δούμε τι εκπληκτικό κάνουν η βλέννα, οι κροσσοί και ο βήχας, όπως τα εξηγεί ο πνευμονολόγος Χρυσόστομος Μελισσινός: 
Βουρτσίζουν, καθαρίζουν Οι κροσσοί βρίσκονται απλωμένοι σε όλο το δίκτυο των βρόγχων. Κάτω από το μικροσκόπιο θυμίζουν ένα λιβάδι με στάχυα που λικνίζονται στον άνεμο ή – πιο πεζά – μια βούρτσα. Πρόκειται για μια ταχύτατη μηχανή, που σπρώχνει συνεχώς τη βλέννα (το υγρό απορρυπαντικό) κάνοντας 80 κινήσεις το λεπτό (εμπρός – πίσω). Αν η… βούρτσα δεν καθαρίσει απόλυτα το τοπίο από τους εισβολείς, τότε αναλαμβάνει δράση η βαριά εφεδρεία: Ο βήχας.  
Βήχας, σχεδόν υπερηχητικός Η ταχύτητα του αέρα που αναπτύσσεται όταν βήχουμε φτάνει το 85% της ταχύτητας του ήχου, ενώ η πίεσή του πλησιάζει τη μισή ατμόσφαιρα (μία ατμόσφαιρα = 1 κιλό ανά τετραγωνικό εκατοστό). Αυτή η τεράστια δύναμη σπρώχνει στο στόμα το ακάθαρτο υλικό που έχει καθίσει στους βρόγχους αποτρέποντας κάθε φορά την απόφραξη και την πνευμονία. http://www.goldenmag.gr/
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger