Προσοχή στην υποθερμία, μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το σώμα μας καταβάλλει έναν καθημερινό αγώνα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε συγκεκριμένα πλαίσια έχοντας να αντιμετωπίσει το κρύο ή τη ζέστη του περιβάλλοντος και τις αλλαγές στον μεταβολισμό του.Τι γίνεται όμως όταν η θερμοκρασία ελαττωθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα; Τότε συμβαίνει αυτό που στην Ιατρική ονομάζεται υποθερμία, κατάσταση η οποία, ανάλογα με τη διακύμανση της θερμοκρασίας, χαρακτηρίζεται ελαφριά (35-34 βαθμοί Κελσίου), μέτρια (34-32 βαθμοί) ή πολύ σοβαρή (κάτω από 32 βαθμούς, συνήθης σε θύματα παγετού). 
  Η φυσιολογική θερμοκρασία 
 Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη, ένας νέος, υγιής ενήλικος έχει μέση θερμοκρασία στο στόμα του 36,8 βαθμούς Κελσίου (λίγο χαμηλότερη στις έξι το πρωί και λίγο υψηλότερη το απόγευμα). Οι θερμοκρασίες στη μασχάλη είναι κατά μισό βαθμό χαμηλότερες από αυτές του στόματος. Βέβαια, όπως διευκρινίζει η γιατρός, παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 θεωρούνται παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του «θερμοστάτη» του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και μεταβάλλεται με την πάροδο της ηλικίας. Συγκεκριμένα, όπως επεξηγεί, η ανθρώπινη θερμοκρασία ελέγχεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, στον οποίο βρίσκονται τα θερμορυθμιστικά κέντρα του σώματος.  
Ποιες είναι οι αιτίες της υποθερμίας 
 Όπως αναλύει η γιατρός, η υποθερμία μπορεί να οφείλεται σε: Φυσιολογικά αίτια, όπως για παράδειγμα η ιδιοσυγκρασία, η έκθεση στο κρύο ή το διάστημα πριν από την ωορρηξία. Διάφορα φάρμακα. Οργανικά νοσήματα, όπως διαβήτης, σήψη, διαταραχές ορμονικές ή του κυκλοφορικού, βραδύς μεταβολισμός.  
Πώς αντιμετωπίζεται 
Σύμφωνα με τη Δρα Μοσχοβάκη, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου τα εξής: Αν εμφανίζεται για πρώτη φορά, απαιτείται άμεση ιατρική εξέταση. Αν υπάρχει παθολογικό νόσημα, η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία. Θα πρέπει να αποφεύγεις τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας (από το κρύο στη ζέστη και το αντίθετο), την πολύωρη παραμονή στο κρύο και τα παγωμένα ρεύματα. Αν βραχούν τα ρούχα, σωστό είναι να αλλάζονται αμέσως και γενικώς καλό είναι να υπάρχει προτίμηση στον αδιάβροχο ρουχισμό. Οι κάλτσες είναι απαραίτητες τον χειμώνα, ενώ τα ρούχα που παρεμποδίζουν την κυκλοφορία (π.χ. στενές ζώνες και παντελόνια) είναι τελείως ακατάλληλα. Η κακή διατροφή και η γρήγορη απώλεια βάρους αυξάνουν τη θερμορυθμιστική αστάθεια του σώματος. Η κατάχρηση αλκοόλ, καφέ και τοξικών ουσιών θα πρέπει να αποφεύγεται. Εκείνο που τονώνει την κυκλοφορία και βοηθάει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει την θερμοκρασία του είναι το καθημερινό βάδισμα. Ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος είναι και η υπερκόπωση, οπότε λάβε τα μέτρα σου! Αν η παρατεταμένη υποθερμία δεν αντιμετωπιστεί σωστά, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας συνείδησης, καρδιακής ανακοπής ή ακόμα και θανάτου. Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός – Ειδική Παθολόγος, τηλ.2106252770 / e-mail: amoschovaki@yahoo.gr http://www.goldenmag.gr/archives/11845#.URTwAGcyJiY
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger