Διετής επιμήκυνση δόθηκε από το Eurogroup στην Ελλάδα

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012


Δύο επιπλέον έτη θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα για να ελέγξει το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως αποφάσισε το Γιούρογκρουπ, ωστόσο η απόφαση για τη δόση αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη, 20 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με σημερινή είδηση της Ντόιτσε Βέλλε (Φωνής της Γερμανίας), δεν ήσαν πολλά εκείνα που είχε να δηλώσει ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από το τέλος της συνεδρίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργά χθες τη νύχτα.

Όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και το μόνο απτό αποτέλεσμα του Γιούρογκρουπ διαβάσθηκε από τον κ. Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. "Το Γιούρογκρουπ κατέληξε στο ότι οι επεξεργασμένοι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η ενδεδειγμένη προσαρμογή στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης", είπε ο κ. Γιούνκερ.

Με άλλα λόγια, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υιοθέτησαν την πρόταση της Τρόικας για χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα μέχρι το 2016 για να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα.

Ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ να μετατεθεί χρονικά από το 2020 στο 2022, λέγοντας ότι "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταθέσουμε το όριο από το 2020 στο 2022".

Όμως, αμέσως μετά, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συμπλήρωσε ότι "το ενδεδειγμένο χρονοδιάγραμμα εκτείνεται μέχρι το 2020 και εδώ", πρόσθεσε, "έχουμε διαφορετική άποψη". Διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης υπάρχει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης.

Έτσι, την ώρα που η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι όλα τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ λέει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα από το δημόσιο τομέα. Ο κ. Γιούνκερ δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε περισσότερες λεπτομέρειες, η Τρόικα ωστόσο υπολογίζει ότι η διετής επιμήκυνση μέχρι το 2016 θα έχει κόστος 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όποιοι και αν είναι τελικώς οι τρόποι χρηματοδότησης της επιμήκυνσης, η απόφαση θα πρέπει να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, θα μπορούσε να συμβεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.Ανοιχτό παραμένει ωστόσο ακόμα το τι ακριβώς θα τεθεί σε ψηφοφορία στα 7 κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωζώνης.  

Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα την Παρασκευή για ομόλογα που λήγουν την Παρασκευή δεν φαίνεται πάντως να ανησυχούν το Γιούρογκρουπ. Ο κ. Γιούνκερ είπε σχετικά ότι "όλα τα προβλήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν στις 16 Νοεμβρίου, θα απαντηθούν. Δεν μπορώ να σας πω πώς, αλλά στις 16 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα", πρόσθεσε.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger