Στουρνάρας: Δεν δέχομαι καθεστώτα πολλών ταχυτήτων

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012


«Δεν δέχομαι από τη μία να παίρνω σκληρά μέτρα που βαρύνουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες και από την άλλη να αποδέχομαι προνομιακά καθεστώτα πολλών ταχυτήτων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής λίγο μετά την απόσυρση της νομοτεχνικής διατύπωσης για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισε ότι για εκείνον η ένταξη όλων των ταμείων στον ΕΟΠΠΥΥ είναι εκ των ων ουκ άνευ. «Η χώρα δεν αντέχει άλλο το διαχωρισμό σε πατρίκειους και πληβείους», είπε ο κ. Στουρνάρας και εξέφρασε τη λύπη του που η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται καθεστώτα πολλών ταχυτήτων. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλει το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της χώρας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αδήριτη αναγκαιότητα. Ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε τη δέσμευση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και ανέφερε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται μια σειρά από στρεβλώσεις του παρελθόντος. Η χώρα, είπε, βιώνει εκτός από τη δημοσιονομική και μια κρίση παραγωγικού μοντέλου, η μονομέρεια του οποίου ήταν και η αιτία που αυτό κατέρρευσε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απωλέσει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Η αναζήτηση νέου παραγωγικού προτύπου είναι το σημείο σύγκλισης των κυβερνητικών εταίρων που ανέλαβαν να στηρίξουν τη χώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη με τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και περιβάλλοντος ελκυστικού για επενδύσεις. Βασικοί μοχλοί θα είναι όχι μόνο το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας η συμβολή του οποίου θα είναι σημαντική. Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στα εμβάσματα στο εξωτερικό ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν τα πρώτα σημειώματα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα αξιοποίησε την ευκαιρία προκειμένου να επισημάνει ότι αν επιστρέψουν καταθέσεις που έφυγαν μέσα στην κρίση, τότε η οξεία ύφεση μπορεί να μετατραπεί σε ανάπτυξη.

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος και ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «η Βουλή θα λάβει σε λίγο αποφάσεις που έχουν κόστος για κάθε έναν από εμάς. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αγωνία ενός λαού που δοκιμάζεται. Αναμένουμε όμως και από την Ευρώπη, από αύριο κιόλας να δείξει την αλληλεγγύη της σε ένα κράτος που βιώνει μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger