Στο ΣτΕ για το Νόμο Πλαίσιο οι πρυτάνεις
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012
Αντιδράσεις με την πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία εξέφρασε και η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙΔιευρύνεται το «μέτωπο» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς μετά τις αποφάσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για απεργίες μέσα στην εξεταστική περίοδο από την Δευτέρα, αντιδράσεις με την πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, εξέφρασε και η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ.
Μάλιστα, η Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ που ολοκλήρωσε το απόγευμα της Τετάρτης πολύωρη συνεδρίαση της, αποφάσισε ότι οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια δεν διορθώνουν τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας του και προσφεύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εφαρμογής του.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, ενώ ο προεδρεύων της Συνόδου κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «τις δυσκολότερες συνθήκες που έχουν υπάρξει ποτέ».
Ο κ. Φεγγερός επισήμανε ότι πλήττεται φοιτητική μέριμνα, στέγαση και συγγράμματα, ενώ ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοικτά τα Ιδρύματα, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς». Ο κ. Αλμπάνης σχολίασε ακόμη ότι ο Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ δεν λύνει τα προβλήματα τους. Σχετικά μάλιστα, ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κώστας Ρέμελης δήλωσε πως «ο νομοθέτης βιάστηκε και η προθεσμία που δίνεται για τις εκλογές Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ είναι πολύ σύντομη».
Υπενθυμίζεται ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν εκλέξει Συμβούλια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αλλά από την ερχόμενη εβδομάδα ήδη το θερμόμετρο ανεβαίνει στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με μια 48ωρη απεργία (Δευτέρα και Τρίτη) και μια πενθήμερη απεργία των καθηγητών ΤΕΙ.
«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων απευθύνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία για να υπογραμμίσει τις δραματικά επιδεινούμενες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα πανεπιστήμια καλούνται να λειτουργήσουν», αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ που συνεδρίασε στο Λαύριο.
Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:
«Μέχρι σήμερα τα πανεπιστήμια στάθηκαν όρθια χάρη στην προσφορά των μελών ΔΕΠ, αλλά και των εργαζόμενων και των φοιτητών. Οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076 / 2012, παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 / 2011, ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του.
Τα κενά και η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Τομέα, Τμήματος, Σχολής, Ιδρύματος σε συνδυασμό με την εμμονή στο διοικητικό, αποφασιστικό ρόλο του Συμβουλίου, πάντα με συμμετοχή εξωτερικών μελών, επιβάλλουν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παρέμβουν άμεσα, ώστε στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής:
Α) να διασφαλίσουν με αποφάσεις Συγκλήτων τις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας τους και
Β) να επαναπροσφύγουν με αίτηση ακύρωσης του Ν. 4076 / 2012, όσον αφορά στη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου. Παράλληλα, η Σύνοδος θα μελετήσει τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που αναμένονται, για την εφαρμογή του.
»Η Σύνοδος των πρυτάνεων επισημαίνει τις δραματικές συνθήκες, που δημιουργούνται και θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος των Πανεπιστημιακών και τη Δωρεάν Παιδεία, με τις απαράδεκτες περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, με την εξαφάνιση των ταμειακών υπολοίπων των Τακτικών Προϋπολογισμών, το μηδενισμό των διαθεσίμων της Έρευνας, με την συρρίκνωση της Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και με τη δραστική περικοπή της παροχής δωρεάν συγγραμμάτων.
»Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας καλείται παράλληλα να αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των αναγκών του Πανεπιστημίου σε έμψυχο δυναμικό με άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για θέσεις διδασκόντων με το Π.Δ. 407 / 80, διασφάλιση των θέσεων του διοικητικού προσωπικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) των πανεπιστημίων, καθώς και της ένταξης των ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ και ΕΤΕΠ, που έχουν τις προϋποθέσεις, σε θέσεις ΕΔΙΠ.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ερευνητικού και καινοτόμου έργου που αποτελεί και απαραίτητη δυναμική για τη δρομολόγηση της Ανάπτυξης της χώρας και αυτό, παρά το γεγονός ότι η πολιτεία δεν το στηρίζει θεσμικά και χρηματοδοτικά.
»Η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη, με όλες τις δυνάμεις της, θα συνεχίσει να προασπίζεται το Δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, μια μεγάλη κατάκτηση όλης της Ελληνικής Κοινωνίας, δίνοντας παράλληλα με αποφασιστικότητα τη μάχη για τη συνεχή βελτίωσή του».
VIMA
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !