Οδηγός σπουδών: Οι δρόμοι μετά το λύκειο
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012
Οι επιλογές, οι δυνατότητες και τα νέα δεδομένα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Εξαίρεση στον... κανόνα των σχεδόν τακτικών υποσχέσεων τέτοια εποχή κάθε χρόνο για την εισαγωγή ενός νέου εξεταστικού συστήματος αποτελεί η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η οποία ξεκινά χωρίς εξαγγελίες για επαναστατικές αλλαγές στην Παιδεία, που οπωσδήποτε θα εφαρμοστούν σύντομα!
Το υπουργείο Παιδείας τοποθετεί τις συγκρατημένες απαιτήσεις του στην ανάγκη χωροταξικής αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και των συγχωνεύσεων των δεκάδων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που απλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με γνώμονα κυρίως την τοπική ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα οι εφετινοί φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά τις σπουδές τους. Μια συνετή λύση, λένε εκπαιδευτικοί, θα ήταν να στραφούν σε επιστημονικά αντικείμενα «υποδομής» και όχι υπερεξειδικευμένα ή σε σπουδές που έχουν σχέση με τις κινητήριες δυνάμεις της χώρας: αγροτική παραγωγή, τουρισμό, ναυτιλία και ενέργεια.
Από την άλλη πλευρά, το νέο εξεταστικό σύστημα δεν αναμένεται πριν από το 2016, παρ' ότι το υπάρχον, με τους εκατοντάδες εισαχθέντες και εφέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με τις ευεργετικές «ειδικές κατηγορίες», έδειξε για μία ακόμη φορά τα «δόντια» του και τις μεγάλες αδυναμίες του.
Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά στη σκιά της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα, χωρίς να λείπουν κάποιες αχτίδες που διαγράφουν και ευοίωνες προοπτικές: η ένταση μεταξύ πρυτάνεων και Πολιτείας με τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας κόπασε, η «μηχανή» ξεκίνησε πάλι, ο εκσυγχρονισμός και η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων προχωρεί στο επόμενο επίπεδο σχεδιασμού. Και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης όμως, μεγάλες επενδύσεις τοποθετούνται στον χώρο της λεγόμενης «μεταλυκειακής εκπαίδευσης», αν και στην πραγματικότητα αφορούν τον χώρο της τριτοβάθμιας, στην οποία οι επιχειρηματίες που αντέχουν την κρίση ανασυντάσσονται και επιχειρούν παρεμβάσεις, δίνοντας όλο και περισσότερες επιλογές στους νέους και στις νέες της χώρας μας, πρωτίστως όσους δεν τα κατάφεραν ή δεν επιθυμούν να εισαχθούν εφέτος σε κάποιο τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Στο κλίμα των καιρών περιλαμβάνονται μειώσεις διδάκτρων και άλλες προσφορές, που γίνονται εφέτος για πρώτη φορά στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης.
Αλλοι πάλι, όπως κάθε χρόνο, θα πρέπει να απευθυνθούν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης ή της Αμερικής, όπου νέες ευκαιρίες δίνονται στους νέους και στις νέες πτυχιούχους, ιδιαίτερα σε εκείνους που θα αποκτήσουν αυξημένα προσόντα. Τέλος, άλλοι νέοι και νέες θα επιλέξουν λύσεις που θα ταιριάζουν περισσότερο στην προσωπικότητά τους, εντός ή εκτός δομών εκπαίδευσης, θα αδιαφορήσουν τελείως για το «κυνήγι» του πτυχίου και θα ακολουθήσουν το όνειρό τους, όποιο και αν είναι αυτό.
«Το Βήμα» έφτιαξε και παρουσιάζει έναν οδηγό σπουδών για κάθε ενδιαφερόμενο που αναρωτιέται ποιες είναι οι επιλογές του στην Ελλάδα, ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας, ποια είναι τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, αλλά και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να φοιτήσει ένας νέος ή μια νέα σε ξένο πανεπιστήμιο. Καλή επιτυχία σε όλους!
to vima
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !