Να γιατί ξυνόμαστε!

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012


Τον λόγο για τον οποίο το ξύσιμο ανακουφίζει απο τη φαγούρα ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως διαπίστωσαν, το ξύσιμο αναστέλλει τη δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού, που μεταδίδουν στον εγκέφαλο την αίσθηση του κνησμού, όπως λέγεται επιστημονικά η φαγούρα.Η μελέτη, την οποία πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Neuroscience, και επιτέλους δίνει απάντηση στο ερώτημα γιατί το ξύσιμο καταπραϋνει τη φαγουρα, το οποίο μέχρι τώρα παρέμενε αναπάντητο.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι ρόλο-κλειδί παίζει ένα συγκεκριμένο τμήμα του νωτιαίου μυελού, η επονομαζόμενη νωτιοθαλαμική οδός. Τα νευρικά κύτταρα αυτής της οδού είχε διαπιστωθεί ότι είναι πιο ενεργά όταν αλείφονταν στο δέρμα ουσίες που προκαλούσαν κνησμό.

Στη νέα μελέτη, που διενεργήθηκε σε πιθήκους, οι επιστήμονες της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι το ξύσιμο στη διάρκεια του κνησμού αναστέλλει τη δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων της νωτιοθαλαμικής οδού, με αποτέλεσμα να μη μεταδίδεται το μήνυμα του κνησμού από το δέρμα στον εγκέφαλο, μέσω του νωτιαίου μυελού. Αν και το εύρημα μοιάζει αρχικά με απλή επιστημονική ανακάλυψη, θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο για τους πάσχοντες από χρόνιο κνησμό, ο οποίος σχετίζεται με διάφορα νοσήματα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 50 ασθένειες που προκαλούν κνησμό. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο έρπης, διάφορα προβλήματα του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως, η νόσος του Χότζκιν, η αναιμία και η λευχαιμία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο εύρημα αποτελεί το πρώτο βήμα για να βρεθούν τρόποι καταπράυνσης του χρόνιου κνησμού. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να αποκωδικοποιηθεί και η χημεία πίσω από την διακοπή της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων της νωτιοθαλαμικής οδού. Πάντως, τονίζουν ότι η δράση που διαπίστωσαν εμφανίζεται μόνον όταν έχουμε κνησμό, δηλαδή, ότι το ξύσιμο όταν δεν υπάρχει φαγούρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Οπότε, εκρεμμεί απάντηση στο γιατί μας αρέσει να ξυνόμαστε ακόμα και όταν δεν έχουμε φαγούρα, π.χ. στην πλάτη.



amarysia.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger