ΑΝΑΛΥΣΗ DNA ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012


Μία φορητή συσκευή για εύκολη και γρήγορη ανάλυση DNA κατασκεύασε βρετανική εταιρεία, με στόχο να την βγάλει στην αγορά πριν το τέλος του χρόνου στην τιμή των 800 ευρώ. Στο μέλλον, θα μπορεί να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα σε αρχικό στάδιο. Η συσκευή συνδέεται με υπολογιστή μέσω USB και αναλύει άμεσα και με ακρίβεια την αλληλουχία του DNA του χρήστη. Το μηχάνημα, με την ονομασία «Μινιόν», σχεδιάστηκε για να εντοπίζει τα μικρόβια που βρίσκονται στην πληγή ενός στρατιώτη στο πεδίο μάχης. Όμως, οι επιστήμονες το προορίζουν για χρήση στο σπίτι, μια που μπορεί να αναλύει το DNA απευθείας από το αίμα του χρήστη και να δίνει ακριβή αποτελέσματα. Η συσκευή έχει μέγεθος όσο ένα φλασάκι μνήμης.

Η συσκευή θα μπορούσε να εντοπίσει καρκινικά κύτταρα σε αρχικό στάδιο καθώς και τις πρώτες ενδείξεις καρδιοπάθειας. Ακόμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της ελονοσίας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

«Δεν είναι μόνο η ταχύτητα της ανάλυσης και το χαμηλό της κόστος που παίζουν ρόλο. Είναι και η ευκολία στη χρήση της, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο απλό μηχάνημα αλληλουχίας DNA από όλα όσα υπάρχουν έως τώρα», εξηγεί στους «Sunday Times» ο Κλάιβ Μπράουν, επικεφαλής στο τμήμα τεχνολογίας της εταιρείας Oxford Nanopore Technologies, που κατασκεύασε το νέο μηχάνημα.

Οι περισσότερες αντίστοιχες συσκευές κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η νέα εφεύρεση όμως, χρησιμοποιεί μία διαφορετική μέθοδο ανάλυσης, η οποία εξασφαλίζει ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα με χαμηλό κόστος.

Λόγω της μεγάλης της ακρίβειας, οι ειδικοί θεωρούν πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει καρκινικούς όγκους αναλύοντας το πολύπλοκο DNA τους. «Όταν τα κύτταρα πεθαίνουν, απελευθερώνουν DNA. Αν κάποιος έχει καρκίνο, θα μπορούσε να τον εντοπίσει σε αρχικό στάδιο».

Οι ερευνητές προτείνουν ένα μηνιαίο έλεγχο στο αίμα. Ο χρήστης θα στέλνει τα αποτελέσματα στο γιατρό του για να ελέγξει τυχόν ανησυχητικά σημάδια.
Το μηχάνημα Μινιόν δεν μπορεί ακόμα να αναλύσει ολόκληρο το γονιδίωμα ενός ατόμου, μπορεί όμως να εστιάσει σε συγκεκριμένα κομμάτια του. «Το ενδιαφέρον συνήθως κρύβεται σε τμήματα που περιέχουν γενετικές μεταλλάξεις», εξηγεί ο Μπράουν.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger