ΕΥΡΩΠΗ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011


Αυξάνεται ολοένα στις χώρες της Ευρώπης ο αριθμός των στελεχών των βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 50% των στελεχών ορισμένων μικροβίου είναι «θωρακισμένο» απέναντι στα φάρμακα.
Σε έκθεσή του για τα λεγόμενα «υπερμικρόβια», το ECDC –που παρακολουθεί τις ασθένειες σε όλη την ΕΕ– αναφέρει πως η ανάγκη να καταπολεμηθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων έχει αποκτήσει «κρίσιμη σημασία». «Είναι ανάγκη να κηρύξουμε έναν πόλεμο κατά αυτών των βακτηρίων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης. «Αν δεν το κάνουμε θα έχουμε πολλές λοιμώξεις και πολλούς ευάλωτους ασθενείς που θα αρρωστήσουν σοβαρά και δεν θα έχουμε τα αντιβιοτικά για να τους θεραπεύσουμε», πρόσθεσε.

Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως σε όλη την περιφέρεια τα ποσοστά ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά ενός βακτηρίου ονόματι Klebsiella pneumoniae (που πριν από μερικά χρόνια προκάλεσε θανάτους σε ορισμένα νοσοκομεία της Ελλάδας) υπερδιπλασιάστηκαν στο 15% το 2010, από περίπου 7% πριν από πέντε χρόνια. Το μικρόβιο Klebsiella pneumoniae είναι μια συνηθισμένη αιτία πνευμονίας, καθώς και λοιμώξεων του ουροποιητικού και του κυκλοφορικού συστήματος σε ασθενείς νοσοκομείων. Τα ανθεκτικά στελέχη του έχουν αποκτήσει «ανοσία» ακόμα και απέναντι στα ισχυρότερα γνωστά αντιβιοτικά, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως από τους γιατρούς ως «τελευταία γραμμή άμυνας». Σύμφωνα με το ECDC, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης μέχρι και το 50% των Klebsiella pneumoniae που έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς είναι ανθεκτικά απέναντι και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή και την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών, που «ενθαρρύνουν» τα βακτηρίδια να αναπτύξουν νέους τρόπους για να τα ξεπεράσουν. Οι ειδικοί σημειώνουν πως για αυτό ευθύνονται εν μέρει οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης επειδή συνταγογραφούν αντιβιοτικά για ασθενείς που τα ζητούν χωρίς να τα χρειάζονται. Σημειώνουν πάντως ότι καταχρήσεις γίνονται συχνά και στα νοσοκομεία. «Το 50% όλων των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία μπορεί να μην χρειάζεται», αναφέρει το ECDC που ζητάει πιο συνετή χρήση των φαρμάκων.
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger