ΔΕΗ:ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011


Eιδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000, με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα, διαθέτει πλέον η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.).
Πληρώστε πρώτα το χαράτσι για τα ακίνητα ακόμα κι αν είναι λάθος, για να μην απειληθείτε με διακοπή ρεύματος, και απευθυνθείτε μετά στην Εφορία για τις διορθώσεις, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν λάβει όχι μόνο φουσκωμένους αλλά και λανθασμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ.


Τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ δέχονται σωρεία παραπόνων από καταναλωτές, οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Β.Λ. με ακίνητο 30ετίας, 106 τ.μ. στην Πετρούπολη, με τιμή ζώνης 900 ευρώ. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων, ο έκτακτος φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων (106) επί τον συντελεστή παλαιότητας (1, επειδή η ηλικία του ακινήτου είναι πάνω από τα 26 χρόνια) επί τον συντελεστή ειδικού τέλους (4 ευρώ για τιμή ζώνης από 500 έως 1.000 ευρώ). Επομένως, για το συγκεκριμένο ακίνητο το ειδικό τέλος ανέρχεται σε 424 ευρώ. Αντί γι' αυτό, με τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο Β.Λ. καλείται να πληρώσει ειδικό τέλος ακινήτων 530 ευρώ, 106 ευρώ παραπάνω, καθώς αντί για 4 ευρώ ανά τ.μ. έχουν χρεωθεί 5 ευρώ ανά τ.μ.

Το ίδιο πρόβλημα αλλά αντιστρόφως διαπίστωσε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Πεντέλη, όπου η τιμή ζώνης είναι 2.750 ευρώ. Επομένως, ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι 10 ευρώ ανά τ.μ., αλλά το ειδικό τέλος ακινήτων έχει προσδιοριστεί με 3 ευρώ ανά τ.μ. Αυτά τα λάθη δεν είναι τα μοναδικά. Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων η ΔΕΗ βασίστηκε στα αρχεία των δήμων, όπως αυτά χρησιμοποιούνταν για τον προσδιορισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, λάθη εντοπίζονται και αναφορικά με τα τετραγωνικά μέτρα.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, ακόμα κι αν είναι λάθος, και στη συνέχεια να απευθυνθούν στην Εφορία τους για τις διορθώσεις προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός του ειδικού τέλους ακινήτων και συμψηφισμός.

Με αφορμή την ελλιπή και σε ορισμένες περιπτώσεις παραπλανητική ενημέρωση των καταναλωτών από εκπροσώπους Τοπικών Αυτοδιοικήσεων για δήθεν εσφαλμένο τρόπο υπολογισμού από τη ΔΕΗ του ύψους του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), η Επιχείρηση ενημερώνει τους καταναλωτές πως:
Οι υπολογισμοί για τον καταλογισμό του Ειδικού Τέλους, όπως αναφέρει ο Νόμος 4021/11 και η Υπουργική Απόφαση 1211/2011, έγιναν με βάση τα στοιχεία της βάσης πληροφοριών της ΔΕΗ - την 17.9.2011* - με στοιχεία που χορηγούν οι Δήμοι.

Έτσι:
Η ΔΕΗ και οι λοιποί Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της Πολιτείας .
Τα στοιχεία των Δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) .

Σε περίπτωση κατά την οποία καταναλωτές εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη στους τρόπους υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση:

Σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms 54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html. Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργαστεί τα στοιχεία και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.

Σε περίπτωση διαφωνίας υπολογισμού του Τέλους σε ακίνητα, τότε ο ενδιαφερόμενος και αφού πληρώσει το Τέλος, πρέπει να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους ΔΟΥ παρέχοντας όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.

Είναι σαφές, πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο Τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.

Σε περίπτωση κατά την οποία η ΔΕΗ θεωρήσει ότι βλάπτεται η εταιρική φήμη της, σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της, από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, θα πάρει όλα τα αναγκαία νόμιμα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της.

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στην προσπάθειά της να ενημερώσει όσο το δυνατόν πληρέστερα τους πελάτες της σχετικά με το Ειδικό Τέλος, διαθέτει ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα www.dei.gr και την τηλεφωνική γραμμή 214 214 1000 με αστική χρέωση για όλη την Ελλάδα.

* Επισήμανση για τους συντάκτες:

Στην παρ. 8, του άρθρου 53 του ν.4021/11αναφέρεται: «Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.».

on-news.gr



Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger