ΕΦΗΒΟΙ:ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ-ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ !
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011
Το ποσοστό των εφήβων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης διπλασιάσθηκε την τελευταία πενταετία.Το τσιγάρο μειώνεται ανεπαίσθητα, το αλκοόλ καλά κρατεί και η κάνναβη… αυξάνεται δραματικά στις συνήθειες των Ελλήνων εφήβων. Πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής αποδεικνύει ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αρκετά διαδεδομένη ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές ηλικίας από έντεκα ως δεκαπέντε ετών. Ένας στους οκτώ μαθητές ηλικίας από ένδεκα ετών καπνίζει συστηματικά, ενώ ένα στα πέντε αγόρια πίνει πάνω από τρία ποτά σε κάθε βραδινή έξοδο. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα και αναφορικά με τη χρήση κάνναβης: το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση έστω και μία φορά διπλασιάστηκε από το 3,7% το 2006, στο 7,2 % το 2010!
Η εν λόγω έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της διεθνούς «Έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η έρευνα διενεργείται σε περισσότερες από σαράντα χώρες του κόσμου, ενώ στο τέλος του εγχειρήματος θα δημοσιευθούν συγκριτικά στοιχεία που θα αξιολογήσουν την έκταση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η ελληνική ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη της ομότιμης καθηγήτριας ψυχιατρικής, κυρίας Α. Κοκκέβη, εξέτασε μαθητές έκτης δημοτικού, δευτέρας γυμνασίου και πρώτης λυκείου από όλη τη χώρα αναφορικά με τις πρώτες εμπειρίες τους σχετικά με την κατανάλωση εξαρτησιογόνων ουσιών. Η πρώτη ουσία που αναφέρουν ότι δοκίμασαν οι έφηβοι είναι το αλκοόλ στην ηλικία περίπου των δεκατριών ετών, ενώ πριν γίνουν δεκατεσσάρων ετών δοκίμασαν το πρώτο τους τσιγάρο (μέση ηλικία 13,7 έτη). Στη συνέχεια, στην ηλικία των 14,4 ετών αναφέρουν κατά μέσο όρο το πρώτο περιστατικό μέθης. Η δοκιμή παράνομων ουσιών ξεκινά συνήθως με την κάνναβη πριν γίνουν δεκαπέντε ετών. Τέλος, στην ηλικία των δεκαπέντε ετών συνήθως οι έφηβοι δοκιμάζουν άλλες παράνομες ουσίες, όπως το χάπι «έκσταση» ή υπνωτικά χάπια.
Διπλασιάσθηκε η κάνναβη, σταθερό το τσιγάρο
Το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν χωρίς αμφιβολία η κατά 100% αύξηση της χρήσης κάνναβης ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους. Το 7,2% των 15χρονων εφήβων ανέφεραν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά, με το ποσοστό μάλιστα να είναι τριπλάσιο στα αγόρια (10,6%) από ό,τι στα κορίτσια (3,7%). Το αντίστοιχο ποσοστό το 2006 δεν ξεπερνούσε το 3,6%. Επιπλέον, το 6,1% των αγοριών έχουν κάνει χρήση τουλάχιστον τρεις φορές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια διαμορφώνεται στο 2,1%. Μάλιστα, ερωτηθέντες για τις συνήθειες των φίλων τους, το 20% των 15χρονων μαθητών απαντούν ότι έστω και ένας φίλος τους κάνει χρήση κάνναβης.
Η συνήθεια του καπνίσματος έχει παραμείνει σε περίπου ίδια επίπεδα ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μία τάση μείωσης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των δεκαπεντάχρονων. Ειδικότερα, ενώ το 13,7% των δεκαπεντάχρονων κάπνιζαν το 1998, το ποσοστό μετατράπηκε σε 12,1% το 2006 και σε 10,2% το 2010.
Στο σύνολο των εφήβων, ένας στους πέντε μαθητές απάντησε πως έχει καπνίσει τσιγάρο τουλάχιστον μία φορά, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Μάλιστα, το ποσοστό αυξάνεται σταδιακά με την ηλικία: το 3,3% των μαθητών έχουν καπνίσει στην ηλικία των έντεκα ετών, το 17,3% έχουν καπνίσει στα δεκατρία τους και το 42,1% έχουν καπνίσει στα δεκαπέντε. Ένας στους δώδεκα εφήβους αναφέρει ότι καπνίζει συστηματικά, το 5,2% των 15χρονων αναφέρουν ότι καπνίζουν από ένα έως πέντε τσιγάρα ημερησίως και το 8,3% παραδέχονται ότι καπνίζουν τουλάχιστον έξι τσιγάρα ημερησίως.
Το αλκοόλ καλά κρατεί
Το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη συνήθεια ανάμεσα στους Έλληνες εφήβους. Ένας στους έξι καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την Εβδομάδα, με το ποσοστό στα αγόρια (20%) να είναι διπλάσιο σε σχέση με τα κορίτσια (11,9%). Στα πόσα ποτήρια, όμως, σταματούν οι Έλληνες έφηβοι; Η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία. Στο γενικό σύνολο, τρεις στους πέντε εφήβους πότες πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο μόνο ένα ποτό. Οι δεκαπεντάχρονοι, ωστόσο, και κυρίως τα αγόρια, το «τσούζουν» περισσότερο. Συγκεκριμένα, το 23,8% των αγοριών καταναλώνουν σε μία συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον δύο αλκοολούχα ποτά, έναντι του 18,7% στα κορίτσια, ενώ τουλάχιστον τρία ποτά πίνει ένας στους πέντε εφήβους ηλικίας 15 ετών.
tovima.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !