12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ:ΠΑΓΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ
Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011
Ο Παγκόσμιος Συνασπισμός κατά της Πνευμονίας των Παιδιών ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2009 με αποστολή την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της πνευμονίας στην ανθρωπότητα αλλά και την ανάληψη συντονισμένων πρωτοβουλιών για την προστασία, πρόληψη και θεραπεία αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας.Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το ότι η πνευμονία είναι θέμα δημόσιας υγείας . Σκοπός της είναι να βοηθήσει στην πρόληψη των εκατομμυρίων θανάτων μικρών παιδιών από πνευμονία που συμβαίνουν κάθε χρόνο.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 12 Νοεμβρίου κάθε έτους προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες δωρητών, πολιτικών, επαγγελματιών υγείας αλλά και του γενικού πληθυσμού για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF έχουν ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία με σκοπό περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά να σωθούν από τον θάνατο από πνευμονία έως το 2015.
Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην πνευμονία! Αυτό το μήνυμα περνά σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας τονίζοντας ότι με τη χρήση εμβολίων και την έγκαιρη αντιμετώπιση, μπορούν να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών ετησίως!
Πνευμονία ονομάζεται η προσβολή των πνευμόνων από κάποιον μικρο-οργανισμό (μικρόβια, ιοί, μύκητες, κλπ). Παρότι διάφοροι μικρο-οργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, τα μικρόβια Streptococcus pneumoniae (πνευμονιόκοκκος) και Haemophilus influenzae τύπου b ευθύνονται για το 50% των περιστατικών πνευμονίας. Ο ασθενής που πάσχει από πνευμονία συνήθως εμφανίζει βήχα και πυρετό ενώ μπορεί επίσης να αναφέρει και δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Η βαριά μορφή της πνευμονίας μπορεί να είναι θανατηφόρος. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση πνευμονίας περιλαμβάνουν παιδιά μικρότερα από 5 ετών, υπερήλικες, καπνιστές, υποσιτισμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (πχ ασθενείς με AIDS).
Δυστυχώς, περίπου 155 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών νοσούν κάθε έτος από πνευμονία και 1,6 εκατομμύρια από αυτά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα χάνεται εξαιτίας της νόσου, μία ζωή ενός παιδιού κάτω των 5 ετών και ότι κάθε ημέρα χάνονται 4.300 ζωές παιδιών, ενώ το 98% των θανάτων αυτών συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το γεγονός αυτό καθιστά την πνευμονία την πιο θανατηφόρα ασθένεια σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών που υπερβαίνει ακόμα και την αθροιστική θνησιμότητα του AIDS, της ελονοσίας και της ιλαράς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Όμως η πνευμονιοκοκκική νόσος και ειδικότερα η πνευμονιοκοκκική πνευμονία είναι πολύ σοβαρή νόσος και για τους ενήλικες αποτελώντας μια από τις βασικότερες επιπλοκές της γρίπης με σημαντικά ποσοστά θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέρα από το κόστος που έχει σε ανθρώπινες ζωές η πνευμονία επιβαρύνει γενικότερα και το πορτοφόλι των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους με το κόστος που απαιτείται για τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική αγωγή, τη μεταφορά σε ιατρικά κέντρα και την αδυναμία των υπολοίπων μελών της οικογένειας να εργαστούν για όσο διάστημα φροντίζουν το άρρωστο παιδί ή τον ενήλικα. Οι οικογένειες συχνά αναγκάζονται να επωμισθούν μεγάλο οικονομικό βάρος για να πληρώσουν τη φροντίδα του σοβαρά πάσχοντος και το κόστος αυτό συμβάλλει στην επιδείνωση της φτώχειας σε ένα μεγάλο αριθμό οικογενειών παγκοσμίως.
Σήμερα υπάρχουν φάρμακα για την πρόληψη και την θεραπεία της και μάλιστα χωρίς υψηλό κόστος. Πέρα από τα αποτελεσματικά εμβόλια, υπάρχει και ένα απλό σχήμα αντιβιοτικών, ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει την πνευμονία εφόσον χορηγηθεί εγκαίρως. Το «Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και τον Έλεγχο της Πνευμονίας» που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF κατά την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 2009» αναφέρει ότι ένα εκατομμύριο παιδικές ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα εφαρμόζονταν εκτενώς στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Οι αναπτυξιακοί στόχοι του ΟΗΕ περιλαμβάνουν 8 διεθνείς αναπτυξιακούς στόχους τους οποίους 192 κράτη-μέλη του ΟΗΕ και τουλάχιστον 23 διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν να επιτύχουν μέχρι το 2015. Για να καταδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί η πνευμονία σε ολόκληρη την ανθρωπότητα αναφέρεται ότι ένας από αυτούς τους στόχους περιλαμβάνει τη μείωση κατά 2/3 της παιδικής θνησιμότητας μέχρι το 2015.
Η μεγάλη σημασία του εμβολιασμού
Παρόλα αυτά μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στην πνευμονία. Εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι με τη χρήση εμβολίων και την έγκαιρη αντιμετώπιση, μπορούν να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές παιδιών ετησίως.
Τα εμβόλια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας και αποτελούν ένα κρίσιμο μέσο για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, την άσκηση προληπτικής ιατρικής και τη μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στην παιδική ηλικία και την ενήλικη ζωή.
Η εξέλιξη της βιοιατρικής τεχνολογίας επέτρεψε την ανακάλυψη και παραγωγή «νέας γενιάς» εμβολίων που έχουν χαμηλό επίπεδο αντιδραστικότητας και υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται όσο νωρίτερα στη ζωή των ανθρώπων είναι δυνατό καθώς έτσι αναπτύσσεται η προστατευτική ανοσία.
Στην ηλικία μεταξύ 3 και 12 μηνών το επίπεδο των αντισωμάτων του βρέφους που ανιχνεύονται είναι κυρίως μητρικής προέλευσης. Αν για οποιαδήποτε λόγο η μεταφορά προστατευτικής ανοσίας από τη μητέρα στο βρέφος δεν είναι επαρκής τότε αυτό μένει ακάλυπτο κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Με την έναρξη των εμβολιασμών από το 2ο μήνα της ζωής αυτό αποκτά αρκετά νωρίς υψηλό επίπεδο προστατευτικών αντισωμάτων.
Που οφείλεται η πνευμονιοκοκκική νόσος
Η πνευμονιοκοκκική νόσος, που περιγράφει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae) – γνωστό επίσης και ως πνευμονιόκοκκος, αποτελεί σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα βρέφη κάτω των 2 ετών που παρουσιάζουν και τα υψηλότερα ποσοστά διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου. Η διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσος περιλαμβάνει τη σήψη, τη πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα, τη βακτηριαιμία, τη πνευμονία με βακτηριαιμία και το εμπύημα.
Ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία θεωρούνται επίσης και οι ενήλικες άνω των 50 ετών (με συνοδά νοσήματα όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών.
Πηγή: yyka.gov.gr
0 σχόλια:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !