ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΝΟΜΙΚΗ ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΑΕΙ

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011


Την περίφημη «ταξινομική ψήφο», το εκλογικό σύστημα δηλαδή με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές στα πανεπιστήμια για την ανάδειξη των πρώτων 8 μελών των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους, έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από πανεπιστημιακούς ως υπερβολικά σύνθετο, ενώ θα συζητηθεί διεξοδικά στη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή, με οικοδεσπότη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.«Η διαδικασία καταμέτρησης εμφανίζει μια σχετική πολυπλοκότητα» παραδέχεται το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του. Για τον λόγο αυτό έχει καταρτισθεί από τις υπηρεσίες του ειδικό «πρόγραμμα» για την ηλεκτρονική καταμέτρηση των ψήφων.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται στο κείμενο του υπουργείου Παιδείας:
Στο προβλεπόμενο 15μελές Συμβούλιο κάθε Πανεπιστημίου και ΤΕΙ της χώρας (11μελές για τα μικρότερα από αυτά) συμμετέχουν:
- 8 καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές του Ιδρύματος (6 στα 11μελή) εκλεγόμενοι από το σύνολο των καθηγητών του Ιδρύματος (περιλαμβάνονται και οι λέκτορες).
- 1 φοιτητής - ως εκπρόσωπος των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψηφίων διδακτόρων εκλεγόμενος από τους φοιτητές
- 6 προσωπικότητες εκτός του Ιδρύματος (4 στα 11μελή) εκλεγόμενοι από τα παραπάνω 8+1 (6+1) εσωτερικά μέλη του Ιδρύματος.

Η εκλογή των καθηγητών-εσωτερικών μελών του Συμβουλίου γίνεται με ευθύνη του κάθε Ιδρύματος σύμφωνα με τον Ν.4009/2011 και τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό και των Εσωτερικό Κανονισμό. Βάσει του νόμου την ευθύνη οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας έχει τριμελής επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Συμβούλιο.

Στην πρώτη εφαρμογή του νόμου, και δεδομένου ότι δεν υπάρχει Συμβούλιο, δεν έχουν ακόμη καταρτισθεί οι Οργανισμοί και Εσωτερικοί Κανονισμοί των Ιδρυμάτων, ούτε έχει καν κινηθεί η διαδικασία συγκρότησης των Σχολών, που αποτελούν τη βασική ακαδημαϊκή μονάδα κάθε Α.Ε.Ι. θα ισχύσουν τα εξής:
1. Αντί της 3μελούς επιτροπής συνίσταται 5μελής, αποτελούμενη από πρώην πρυτάνεις , αντιπρυτάνεις και αρχαιότερους καθηγητές, με αυτή τη σειρά επιλογής και μόνο κριτήριο την αποδοχή καθενός να συμμετάσχει στη διαδικασία και να συμβάλει στην εκλογή του πρώτου Συμβουλίου του Ιδρύματος. Η Επιτροπή ορίζεται με διαπιστωτική πράξη του Πρύτανη/ Προέδρου ΤΕΙ, και σε περίπτωση δικής του παράλειψης, από τον υπουργό Παιδείας.
2. Η διαδικασία και οι τεχνικές λεπτομέρειες (ανάδειξη υποψηφίων, εκλογικοί κατάλογοι, εκλογικά τμήματα, συγκρότηση εφορευτικών επιτροπών και αρμοδιότητες, πρακτικά εκλογής, κ.τλ.) , για την εκλογή των καθηγητών εσωτερικών μελών του Συμβουλίου ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
3. Για την εφαρμογή του περιορισμού που θέτει ο νόμος ότι στο Συμβούλιο δεν μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι από 2 καθηγητές από κάθε Σχολή, υπό την προϋπόθεση ότι το πηλίκο των εσωτερικών μελών-καθηγητών του Συμβουλίου διά του πλήθους των Σχολών είναι μικρότερο του δύο, ως Σχολή θεωρείται και το κάθε ανεξάρτητο Τμήμα που δεν εντάσσεται σε Σχολή.

Οπως προβλέπει ο νόμος για την εκλογική διαδικασία:
- Η εκλογή γίνεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.
- Προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι ο αριθμός των υποψηφίων να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των προς κάλυψη θέσεων (8 και 6 αντίστοιχα).
- Ο κάθε εκλογέας ορίζει τη σειρά προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων, ξεκινώντας με τον αριθμό 1 για την πρώτη προτίμηση, το 2 για τη δεύτερη και δυνατότητα να δώσει σειρά προτίμησης μέχρι και στο σύνολο των υποψηφίων.
- Για την ανάδειξη των εκλεγομένων ακολουθείται το σύστημα της ταξινομικής ψήφου (ακολουθούν λεπτομέρειες) που αποτελεί καινοτομία στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας, πλην όμως δοκιμασμένο σε μία σειρά άλλων χωρών.
- Δεν προβλέπεται η εκλογή αναπληρωματικών μελών
- Το εκλογικό μέτρο ορίζεται ως το άθροισμα της μονάδας (1) με το πηλίκο της διαίρεσης του αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εκλόγιμων θέσεων (π.χ. 8) συν ένα(1).
- Η καταμέτρηση των ψήφων - και σειρά προτίμησης- που έλαβε ο κάθε υποψήφιος γίνεται ενιαία και κεντρικά από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Και αυτό διότι:
- Γίνονται αλλεπάλληλοι γύροι καταμέτρησης και σε κάθε γύρο εκλέγεται ένας υποψήφιος, υπό την προϋπόθεση ότι έχει καλύψει το εκλογικό μέτρο, ή αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.
- Με συγκεκριμένο συντελεστή βαρύτητας πραγματοποιείται η μεταφορά των ψηφοδελτίων των υποψηφίων που εκλέγονται ή αποκλείονται ώστε καμία ψήφος να μην πηγαίνει χαμένη.
- Η διαδικασία καταμέτρησης εμφανίζει μια σχετική πολυπλοκότητα. Για το λόγο αυτό έχει καταρτισθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ειδικό «πρόγραμμα» για την ηλεκτρονική καταμέτρηση, βάσει του αλγόριθμου του ταξινομικού συστήματος, το οποίο αφενός διευκολύνει δραστικά τη διαδικασία καταμέτρησης και εκλογής, αφετέρου αποτυπώνει κάθε ψηφοδέλτιο και κάθε στάδιο της εκλογικής διαδικασίας, και καθιστά διαφανή τη διαδικασία και ευχερέστατο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων. Αυτό το «πρόγραμμα καταμέτρησης» είναι στη διάθεση της 5μελούς επιτροπής του κάθε ΑΕΙ.


tovima.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger