Εσύ ήξερες τι είναι φωναγνωσία?

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κι όμως υπάρχει…! 60χρονη ασθενής δεν αναγνωρίζει καμία φωνή, εκτός από τη χαρακτηριστική σκοτσέζικη χροιά του Σον Κόνερι. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που έχει γεννηθεί με φωναγνωσία και προκαλεί το ενδιαφέρον Βρετανών νευροψυχολόγων... Αν και έχει καταφέρει να ζει φυσιολογικά παρά τη διαταραχή της, και έχει γίνει πετυχημένη επιχειρηματίας, η γυναίκα δεν μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και τη φωνή της κόρης της στο τηλέφωνο. Φυσικά αποφεύγει να απαντά σε κλήσεις και πρέπει να έχει εκ των προτέρων συνεννοηθεί με κάποιον ότι θα της τηλεφωνήσει μια συγκεκριμένη ώρα, ώστε να ξέρει με ποιον μιλά.

Το σπάνιο πρόβλημα της είχε εμφανιστεί από πολύ μικρή ηλικία, όταν ένιωθε ότι διέφερε από τους άλλους, ωστόσο το αντιλήφθηκε πλήρως όταν μεγάλωσε και διάβασε ένα επιστημονικό άρθρο για την «προσωπαγνωσία», μια άλλη σπάνια διαταραχή στην οποία υπάρχει αδυναμία αναγνώρισης προσώπων -η φωναγνωσία είναι ουσιαστικά το φωνητικό ανάλογο της πρωσοποαγνωσίας.

Μέχρι σήμερα, η φωναγνωσία είχε παρατηρηθεί μόνο σε ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή κακώσεις στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Αυτή είναι το πρώτο περιστατικό που κάποιος έχει μεγαλώσει με αυτό το πρόβλημα. Οι τομογραφίες έδειξαν η 60χρονη δεν έχει βλάβες στις περιοχές που σχετίζονται με την ακουστική αντίληψη.

Υποπτεύονται μάλιστα ότι υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων, που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Η φωναγνωσία θεωρείται λιγότερο σοβαρή από την προσωπαγνωσία, καθώς η αδυναμία αναγνώρισης όταν ο ασθενής μιλά με κάποιον πρόσωπο με πρόσωπο δημιουργεί μεγαλύτερο άγχος και κοινωνικές δυσκολίες, σε σχέση με την αδυναμία αναγνώρισης από το τηλέφωνο, όταν δεν υπάρχει οπτική επαφή.

Στα πειράματα των ερευνητών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, η γυναίκα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τις φωνές διάσημων προσώπων, με εξαίρεση τη φωνή του σερ Σον Κόνερι.

Μπορούσε πάντως να ξεχωρίσει σε ποσοστό περίπου 80% το συναισθηματικό περιεχόμενο των ήχων και την ψυχολογική κατάσταση του συνομιλητή της (θυμός, φόβος, ευχαρίστηση, λύπη κλπ). Μπορούσε επίσης να αναγνωρίσει γνωστές μελωδίες και να διακρίνει τους ήχους πολλών μουσικών οργάνων. Η γυναίκα δηλώνει ότι μπορεί να απολαύσει τη μουσική, παρόλο που δεν αναγνωρίζει τον τραγουδιστή, όταν δεν τον βλέπει..
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger