Πράσινο φως για συγχώνευση Aegean - Olympic Αir

Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2013

Tο αργότερο έως τις 9 Οκτωβρίου, αναμένεται να έχει αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, απόφαση που αναμένεται να ανακοινώσει ο αρμόδιος επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίμ Αλμούνια. Αν και ο εκπρόσωπος του κ. Αλμούνια, Αντουάν Κολομπανί, μιλώντας χτες στο Ρόιτερ είπε ότι «η Κομισιόν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση επί του θέματος», η αγορά φαίνεται ήδη να έχει προεξοφλήσει τη θετική κατάληξη της απόφασης της ΕΕ για την τελική συγχώνευση των δύο εταιρειών. Σε αυτό συνηγορούν και χθεσινές διαρροές από την Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες ο επίτροπος Ανταγωνισμού έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τη συγχώνευση, μετά τις μακροχρόνιες συζητήσεις και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών για να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεχθεί το αίτημά τους. 
Πάντως οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, επί της ουσίας, οι αιτιάσεις περί μονοπωλίου που προέβαλε η Επιτροπή την προηγούμενη φορά που επιχειρήθηκε η συγχώνευση των δύο εταιρειών και την απέρριψε δεν έχουν εκλείψει. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι διοικήσεις των δύο ελληνικών εταιρειών προέταξαν το ενδεχόμενο του λουκέτου στο οποίο θα οδηγηθούν αν και εφόσον δεν προχωρήσει η συγχώνευση, λόγω των δυσκολιών εξεύρεσης ρευστότητας και κάλυψης των αναγκών τους. 
 Η Επιτροπή, σταθμίζοντας την πιθανότητα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και το ντόμινο που θα δημιουργηθεί στην αγορά, φαίνεται ότι θα εγκρίνει αυτή τη φορά τη συγχώνευση. 
Από την πλευρά τους τα στελέχη της Aegean είναι αισιόδοξα για την έγκριση του deal από τις Αρχές της ΕΕ και, όπως επισημαίνουν, η θετική έκβαση του εγχειρήματος θα οδηγήσει σε οικονομικό όφελος ύψους 20 εκατ. ευρώ ετησίως που θα προκύψει από τις συνέργειες των δύο εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία της Aegean με τη MIG ορίζει το τίμημα της εξαγοράς στα 72 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί με την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ τα υπόλοιπα 52 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καταβληθούν σε διάστημα τεσσάρων ετών από την έγκρισή της. 
Σε περίπτωση όμως που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ μπλοκάρει για μία ακόμη φορά τη συμφωνία των δύο εταιρειών, τότε το ποσό των 20 εκατ. που έχει ήδη καταβληθεί θα αποτελέσει μειοψηφική συμμετοχή (19,9%) της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της Olympic Air. Πηγή Τα Νέα
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger