Επιστήμονες ανακάλυψαν τα συστατικά αρχαίων φαρμακευτικών σκευασμάτων που χρησιμοποιούνταν πριν από 2.000 χρόνια

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Έξι ταμπλέτες-χάπια, ηλικίας 2.000 ετών, που βρέθηκαν σε αρχαίο ναυάγιο, αναλύθηκαν στα επιστημονικά εργαστήρια, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της αρχαίας φαρμακευτικής και ιατρικής. Τα χάπια περιείχαν ζωικά και φυτικά λίπη, ρητίνη πεύκου και ενώσεις ψευδαργύρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα φάρμακα πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση μολύνσεων των οφθαλμών.

 “Με εκπλήσσει το γεγονός πως στα φάρμακα βρέθηκαν τόσα πολλά συστατικά και πως ήταν τόσο καλά διατηρημένα, λαμβάνοντας υπόψη πως ήταν κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο διάστημα” δηλώνει στο bbc, η Maria Perla Colombini, καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο της Πίζας. Το ναυάγιο, όπου και βρέθηκαν τα φάρμακα χρονολογείται γύρω στα 140-130 π.Χ. Το πλοίο ήταν πιθανότατα ένα εμπορικό που ξεκίνησε από την Ελλάδα και έκανε μεταφορές στη Μεσόγειο.

 Τα χάπια βρέθηκαν μέσα σε μεταλλική θήκη, γιαυτό και σώθηκαν απο την διάλυση στο νερό. To ναυάγιο γνωστό ώς "ναυάγιο Pozzino", εντοπίστηκε το 1974, κοντά στις ακτές της Τοσκάνης. Μόλις πρόσφατα όμως μπόρεσαν οι επιστήμονες να ερευνήσουν σε βάθος τα φαρμακευτικά ευρήματα. Η φασματομετρία μάζας ανέδειξε την ποικιλία των συστατικών των αρχαίων φαρμάκων. Οι ερευνητές ανίχνευσαν ζωικά και φυτικά λίπη, ελαιόλαδο και άμυλο, υλικά που χρησιμοποιούνταν στα ρωμαϊκά καλλυντικά. Οι ενώσεις ψευδαργύρου που εντοπίστηκαν στα χάπια, πιθανολογείται πως ήταν η δραστική ουσία των φαρμάκων. Οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν πως η φαρμακευτική τέχνη της αρχαιότητας ήταν αρκετά πολύπλοκη και παραδόξως επιστημονικά εξελιγμένη. Πηγή:bbc
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger