Πολυκυστικές ωοθήκες: Όσα πρέπει να ξέρεις

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


Ο κύκλος σου έχει τρελαθεί ενώ μαύρες χοντρές τριχούλες έχουν αρχίσει να κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία του σώματός σου και του προσώπου; Έχεις ελέγξει το ενδεχόμενο των πολυκυστικών ωοθηκών;Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μία από τις πιο κοινές γυναικείες ενδοκρινικές διαταραχές που επηρεάζει τον κύκλο, τη γονιμότητα αλλά και την εμφάνιση μιας γυναίκας. Αρκετές γυναίκες - πιθανότατα κι εσύ ανάμεσά τους – δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό, αφενός γιατί τα συμπτώματα του μπορεί να είναι ήπια έως κι αμελητέα κι αφετέρου επειδή δεν εμφανίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Όπως προδίδει και η ονομασία του συνδρόμου αυτό που συμβαίνει είναι η ανάπτυξη μικρών κυστών κάτω από την επιφάνεια των ωοθηκών σου, φέρνοντας τα πάνω- κάτω στον ορμονικό σου μεταβολισμό. Οι μικρές αυτές κυστούλες στην πραγματικότητα είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια τα οποία για διάφορους ορμονικούς λόγους δεν αναπτύσσονται πλήρως, μένοντας με την μορφή μικρών κυστών μέσα στις ωοθήκες. Κι από εκεί ξεκινούν όλα…

Σε γενικές γραμμές αυτό που συμβαίνει αν έχεις πολυκυστικές, είναι πως λόγω της ύπαρξης αυτών των μικρών κυστών και του «λάθους» στη διαδικασία της ωορρηξίας, οι ωοθήκες σου μεγεθύνονται και παράγουν αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων σε σχέση με τις μέσες φυσιολογικές τιμές. Με άλλα λόγια, έχεις υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης από το φυσιολογικό όριο ή μπορεί αυτά να βρίσκονται στο ανώτερο φυσιολογικό επίπεδο.

Εξαιτίας αυτής της ανισσοροπίας των ορμονών δημιουργούνται προβλήματα υπογονιμότητας ενώ γίνεσαι πιο επιρρεπής σε πολύποδες, ινομυώματα και ενδομητρίωση. Εκτός αυτού βέβαια, όπως έχει παρατηρηθεί το σύνδρομο, συνδέεται και με αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων, οπότε καταλαβαίνεις πως στην περίπτωση που αντιληφθείς κάποια συμπτώματα δεν πρέπει να τα αμελήσεις.

Ποιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

* Διαταραχές στην περίοδο: Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση διαταραχών στην περίοδο. Αν δηλαδή παρατηρείς καθυστερήσεις στην περίοδο κι έχεις αποκλείσει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή αν έχεις έμμηνο ρύση σε σύντομα μεταξύ τους διαστήματα τότε ίσως θα έπρεπε να ενημερώσεις σχετικά το γιατρό σου. Τα παραπάνω, όπως επίσης και η διακοπή της περιόδου, αποτελούν ενδείξεις πολυκηστικών ωοθηκών που δε θα έπρεπε να παραβλέψεις.

* Τριχοφυϊα: Άλλα συμπτώματα μπορούν να είναι η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα σου. Αν λοιπόν το δερματάκι σου από βελούδο τείνει να θυμίζει περισσότερο αυτό του συντρόφου σου, με αντιαισθητικές τρίχες να εμφανίζονται σε πρόσωπο, πλάτη, στήθος ή ακόμη και στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, ίσως θα έπρεπε να το διερευνήσεις λίγάκι παραπάνω.

* Λιπαρότητα κι ακμή: Η εμφάνιση ακμής και λιπαρότητας στο πρόσωπο αλλά και το σώμα μπορεί να αποτελεί μια ακόμη ένδειξη. Σμήγμα σε κάθε σημείο του σώματός σου, δημιουργία σμηγματογόνων κύστεων και ακμή σε μετεφηβική ηλικία ίσως θα έπρεπε να σε προϊδεάσουν.

* Αύξηση του βάρους σου: Ακόμη και αύξηση του βάρους σου και η δυσκολία στο να χάσεις κιλά μπορεί να σχετίζονται με πολυκυστικές ωοθήκες. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και «ανδρική» κατανομή λίπους, όπως για παράδειγμα προσθήκη κιλών στην περιοχή της κοιλιάς και μόνο, δίχως να επηρεάζονται οι γλουτοί και τα πόδια σου.

* Δυσκολία στη σύλληψη ή αποβολές: Σαφής ένδειξη και η πιο συχνή είναι επίσης η δυσκολία να μείνεις έγκυος παρά τις προσπάθειες σου ή ακόμη και οι πολλαπλές αποβολές σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Βέβαια, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

* Κατάθλιψη ή εναλλαγές διάθεσης: Όπως έχει παρατηρηθεί το σύνδρομο πιθανότατα να οφείλεται και για μεταβολές στην διάθεσή σου. Καταθλιπτική διάθεση κι εύκολες μεταπτώσεις, αν και από μόνες τους δεν μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη, σε συνδυασμό με κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ίσως να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα;

Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται στο στάδιο της αναπαραγωγικής ηλικίας, στην εφηβεία αν και είναι δυνατό να εμφανιστούν κι αργότερα.

Βέβαια, όπως ήδη σημειώσαμε παραπάνω η πάθηση δεν εμφανίζεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο γι΄ αυτό και η διάγνωσή της δεν είναι δυνατή δίχως την διενέργεια εξετάσεων.

Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση του;

Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στις ακριβείς αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο αν και θεωρούν πως πρόκειται για συνδυασμό παραγόντων.

Η κληρονομικότητα για παράδειγμα είναι ένας από αυτούς. Αν δηλαδή η μητέρα σου, κάποια θεία σου ή ακόμη κι η αδελφή σου έχουν το σύνδρομο, τότε κι εσύ έχεις αυξημένη πιθανότητα να το εμφανίσεις, αν κι αυτό δεν είναι βέβαιο.

Άλλωστε, όπως έχει παρατηρηθεί το εάν θα εκδηλωθεί η όχι το σύνδρομο επηρεάζεται από πλήθος άλλων παραγόντων και περιβαλλοντικών συνθηκών όπως η διατροφή, η παχυσαρκία και ο τρόπος ζωής.

Πως μπορεί να γίνει η διάγνωση;

Η εξέταση που δείχνει με βεβαιότητα την ύπαρξη μικρών κυστών δεν είναι άλλη από το υπερηχογράφημα κοιλίας που δείχνει ακόμη και τις μικρές κύστεις στις ωοθήκες αλλά και οι εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση ορμονικών και βιοχημικών διαταραχών.

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία, καθώς αυτή εξαρτάται τόσο από το βαθμό του προβλήματος όσο και από το εάν επιθυμείς να αποκτήσεις παιδάκι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φαρμακευτική αγωγή που θα σου συνταγογραφήσει ο γιατρός, σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας.

Συνήθως πάντως οι πολυκυστικές ωοθήκες αντιμετωπίζονται με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων φαρμάκων (όπως αυτά για την αντιμετώπιση του διαβήτη) που ρυθμίζουν τα επίπεδα τη ινσουλίνης και προκαλούν ωορρηξία.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί και με εναλλακτικές θεραπείες;

Αρκετοί ισχυρίζονται πως τα συμπτώματα των πολυκιστικών ωοθηκών μπορούν να μειωθούν και με εναλλακτικές θεραπείες όπως για παράδειγμα η βοτανολογία ή η ομοιοπαθητική ή απλά και ο υγιεινός τρόπος ζωής.

Ωστόσο, επειδή σε θέματα υγείας καλό είναι να μην πειραματιζόμαστε, συζήτησε με το γιατρό σου που είναι και ο καταλληλότερος για να σου συστήσει την ιδανική μέθοδο θεραπείας ή να καταλήξετε σε κάποιον συνδυασμό παραδοσιακής κι εναλλακτικής ιατρικής.

Να θυμάσαι: Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται συνδυασμός συμπτωμάτων αν και συνήθως αυτά εμφανίζονται σε ήπια μορφή. Μόνο σε περιπτώσεις βαριών περιστατικών παρατηρούνται έντονες ορμονικές διαταραχές και σοβαρότερα προβλήματα υγείας, άρα καταλαβαίνεις πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός έλεγχος.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα


http://www.womenonly.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger