Πώς να βάψεις τα πασχαλινά αβγά

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012


Κάθε χρόνο η διαδικασία του βαψίματος των αβγών σου προκαλεί πονοκέφαλο! Τα μισά αυγά σπάνε κατά το βράσιμο ενώ το χρώμα κατά τρόπο μαγικό εισχωρεί μέσα από το τσόφλι! Τι κάνεις λάθος; Διάβασε μερικά βασικά μυστικά για να τα βάψεις σωστά και δίχως απώλειες.

Αν πάλι φέτος αποφάσισες να εντυπωσιάσεις με αβγά βαμμένα οικολογικά μάθε ποια άνθη, μπαχαρικά και λαχανικά δίνουν χρώμα κάνοντας τα πασχαλινά αβγά απλά μοναδικά!

Πασχαλινά αυγά με βαφές εμπορίου

* Βγάλε νωρίτερα τα αβγά έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. Μπορείς να τα βγάλεις το πρωί αν πρόκειται να τα βάψεις το απόγευμα ή από το προηγούμενο βράδυ.

* Πλύνε τα προσεκτικά ώστε να τα καθαρίσεις από κάθε βρωμιά και να σιγουρέψεις ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία για το βάψιμο.

* Τοποθέτησε μια μικρή στρώση στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους και να αποφευχθεί το σπάσιμο.

* Βράσε τα σε σιγανή φωτιά για 10-15 λεπτά ανάλογα με την ισχύ της κουζίνας σου.

* Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν.

* Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.

Μόλις στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι.

Τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι και στόλισε το με κόκκινες κορδέλες ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό!

Βάψε τα αβγά σου… οικολογικά!

Φέτος το Πάσχα εντυπωσίασε τους όλους με πολύχρωμα αβγά βαμμένα οικολογικά!

Για χρώμα…

Κόκκινο: Βράσε το αβγό μαζί με 5-6 ψιλοκομμένα πατζάρια, ξύδι και νερό ή εναλλακτικά φύλλα τριανταφυλλιάς. Ανάλογα με την ποσότητα των λουλουδιών ή των παντζαριών το αποτέλεσμα θα βγει από απαλό ροζ έως βαθύ κόκκινο.

Πορτοκαλί: Τύλιξε κάθε αβγό μέσα σε φλούδα κρεμμυδιού και βράσε τα με ξύδι. Εναλλακτικά βράσε τα με κουρκουμά και ξύδι. Για πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα πρόσθεσε πάπρικα κατά το βράσιμο.

Κίτρινο: Χρησιμοποίησε κρόκο Κοζάνης. Ενα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να δώσει έντονο κίτρινο χρώμα. Ενναλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κύμινο.

Καφέ - μπεζ: Οτι πιο εύκολο! Αντί να τον πιεις χρησιμοποίησε τη σκόνη του καφέ για το βάψιμο των αβγών. Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου αν βραστεί μαζί με τα αυγά θα δώσει χρώμα σε αυτά!

Μοβ -μπλε: Το μοβ χρώμα στα αβγά μπορείς να το πετύχεις βράζοντας τα με κόκκινο λάχανο και ξύδι.

Βιολετί: Για αποτέλεσμα που θα θυμίζει βιολέτα βράσε τα αυγά με ένα ματσάκι από τα ομώνυμα άνθη!

Πράσινο: Πέτυχέ το με ζωμό από σπανάκι τσουκνίδα ή μαϊντανό. Προσοχή! Χρειάζεται τουλάχιστον 1 κιλό από τα χορταρικά. Απαραίτητο το ξύδι για να σταθεροποιήσει το χρώμα.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα

http://www.womenonly.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger