Εσείς τι τύπο εντέρου έχετε;

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012


Ερευνητές ανακάλυψαν ότι στον ανθρώπινο πληθυσμό του πλανήτη υπάρχουν τρεις τύποι εντέρων – ανάλογα με τα βακτήρια που ζουν σε αυτά. Τα διάφορα βακτήρια επηρεάζουν με τον τρόπο τους την πέψη, το μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, κι έτσι ο τύπος του εντέρου μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην υγεία.Οι ερευνητές κατέγραψαν όλα τα είδη βακτηρίων στα έντερα 33 ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων και κατέληξαν ότι με βάση αυτά υπάρχουν τρεις τύποι εντέρων. Κάθε άνθρωπος υπάγεται σε έναν από αυτούς, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Σε καθέναν από τους τρεις τύπους υπερισχύει ένας τύπος βακτηρίων: το Βacteroides, το Prevotella ή το Ruminococcus. Αυτά έχουν ειδικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία για το μεταβολισμό και την υγεία μας.

Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε μοναξιά, σκεφτείτε ότι πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια κολυμπούν στα έντερά σας και ότι ξεπερνούν άνετα σε αριθμό τα κύτταρά σας. Τα βακτήρια του εντέρου ανήκουν σε περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη και αποτελούν το ένα κιλό του συνολικού σωματικού βάρους σας. Το εντερικό σύστημα του ανθρώπου είναι από τα πιο πολύπλοκα και τα πιο πλούσια σε είδη οικοσυστήματα της φύσης. Όπως ένα οικοσύστημα μπορεί να χωριστεί σε διάφορους υποτύπους, έτσι και η εντερική χλωρίδα του ανθρώπου παρουσιάζει, όπως αποδεικνύεται, τρεις παραλλαγές. Παρά τις μεγάλες ατομικές ποικιλίες, είναι σαφής η μεταξύ τους διάκριση.

Τα νέα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 2011 και προέρχονται από μια μεγάλη, διεθνή ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Peer Bork του European Molecular Biology Laboratory στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας και τον Dusko Ehlrich του Institut National de la Recherche Agronomique στο Jouy-en-Josas της Γαλλίας. Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνικών οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν σχεδόν όλα τα βακτήρια που βρίσκονταν στα έντερα 22 ατόμων της ομάδας δοκιμής – Δανών, Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών. Η συμβολή του καθενός ήταν ένα δείγμα περιττωμάτων.

Ο κλασικός τρόπος προσδιορισμού του είδους των βακτηρίων γίνεται με την καλλιέργειά τους σε εργαστήριο. Ωστόσο, δεν είναι ακριβής μέθοδος διότι έτσι βρίσκει κανείς μόνο τα βακτήρια εκείνα στα οποία έχει προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης. Γι’ αυτό η ερευνητική ομάδα επέλεξε ένα νέο δρόμο και αξιοποίησε την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στις τεχνικές πάνω στην αλληλουχία του DNA.


http://www.scienceillustrated.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger