Οι 10 συμβουλές για να χάσετε κιλά... τρώγοντας

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012


Αρκεί μια σωστή διατροφή και ένα πρόγραμμα που δε θα σας κάνει να πεινάτε, αλλά ούτε να στερείστε φαγητά ή να μετράτε τις θερμίδες που τρώτε, για να χάσετε μερικά κιλά και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν την απάντηση στην ερώτηση: πώς μπορούμε να χάσουμε κιλά και να τα διατηρήσουμε; Κι όμως, δεν πρόκειται για μια… μυστική συνταγή ή ένα «μαγικό» κόλπο: αρκεί η σωστή διατροφή και ένα πρόγραμμα που δε θα σας κάνει να πεινάτε, αλλά ούτε να στερείστε φαγητά ή να μετράτε τις θερμίδες που τρώτε.

Βάλτε την άσκηση στο πρόγραμμά σας, ξεχάστε το πρόχειρο φαγητό και καθιερώστε τις υπερτροφές (π.χ. βατόμουρα, αγκινάρες, μπρόκολο, φασόλια φάβας κ.ά.) και τα φυσικά τρόφιμα που βοηθούν το σώμα να καίει το λίπος και να είναι πιο υγιές. Έτσι θα βοηθήσετε το μεταβολισμό σας και θα μειώσετε το λίπος στην κοιλιά (το ασβέστιο είναι καθοριστικής σημασίας ). Καταναλώνοντας συχνά υπερτροφές, μπορείτε, μέσα σε λίγο διάστημα να χάσετε κιλά, χωρίς να πεινάτε. Επίσης, θα έχετε περισσότερη ενέργεια και λιγότερο άγχος επειδή θα τροφοδοτείτε το σώμα σας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δοκιμάστε το και αρχίστε να χάνετε κιλά από σήμερα!

Προσοχή στις μερίδες

Είναι συνηθισμένο για τους πιο πολλούς να «καθαρίζουν» το πιάτο τους, οπότε, όσο πιο πολύ φαγητό βάζετε, τόσο πιο πολύ θα τρώτε. Το «μυστικό» είναι λοιπόν να καθιερώσετε μικρές μερίδες, έτσι ώστε να τρώτε λιγότερο. Επίσης προτιμήστε τα μικρά πιάτα ώστε να δείχνουν γεμάτα.

Στρατηγικές αντιμετώπισης

Όσοι χαρακτηρίζονται από συναισθηματική υπερφαγία (όταν η τροφή ΔΕΝ λαμβάνεται για την ικανοποίηση της φυσιολογικής βιολογικής πείνας, αλλά για την κάλυψη συναισθηματικών αναγκών), έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αν έχετε την τάση να τρώτε για να απαλύνετε το στρες, είναι σημαντικό να διαχωρίσετε το φαγητό από τη διάθεσή σας, αν θέλετε να έχετε αποτέλεσμα. Σε αυτό βοηθάει ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής, ή απλά δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα όταν νιώθετε πιεσμένοι.

Χρησιμοποιήστε την… κουζίνα σας

Δεν είναι κακό να τρώτε έξω που και που, αλλά μην το κάνετε συνήθεια, καθώς έτσι δε θα μπορείτε να ελέγχετε αυτά που τρώτε και να διατηρείτε χαμηλά νούμερα στη ζυγαριά σας. Επίσης, προετοιμάστε το φαγητό σας στο σπίτι, όσο το δυνατόν συχνότερα και φροντίστε να το παίρνετε μαζί σας στη δουλειά για να μην αναγκάζεστε να τρώτε απ’ έξω.

Φτιάξτε ένα διατροφικό πρόγραμμα και ψωνίστε εγκαίρως

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις ημέρες που είστε ιδιαίτερα απασχολημένοι και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φάτε έξω. Όσο καλύτερα προετοιμασμένοι είστε να τρώνε υγιεινά, τόσο πιο πιθανό είναι να το τηρήσετε. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο λογικός όταν λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Γι’ αυτό λοιπόν φτιάξτε ένα πρόγραμμα και αποφασίστε τα γεύματά σας μια εβδομάδα πριν, για να μπορέσετε να το τηρήσετε και να παραμείνετε μακριά από το τηλέφωνο για delivery.

Για τους οπτικούς τύπους

Εάν έχετε την τάση να ξεχνάτε να τρώτε φρούτα και λαχανικά, βάλτε σε εμφανή σημεία, ώστε να τα θυμάστε. Τοποθετήστε τα για παράδειγμα εμπρός και στο κέντρο στο ψυγείο σας. Επίσης βάλτε ξηρούς καρπούς και άλλα υγιεινά τρόφιμα στα ντουλάπια που ανοίγετε συχνά. Είναι πιο πιθανό να τρώτε ό, τι είναι άμεσα στη γραμμή της όρασής σας.

Δώστε τα ρούχα που σας είναι μεγάλα

Έχετε διαφορετικά μεγέθη ρούχων στην ντουλάπα σας, αρκετά για ν α εφοδιάσετε ένα ολόκληρο μαγαζί; Κρατήστε ό, τι σας ταιριάζει αυτή τη στιγμή. Το να κρατάτε ρούχα που είναι πολύ μεγάλα «μήπως και πάρω μερικά κιλά», θα σας κάνει να σκέφτεστε αποτυχημένα. Μην αμφιβάλετε για το αν μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας. Πιστέψτε ότι μπορείτε να χάσετε μερικά κιλά και τότε θα το πετύχετε.

Προλάβετε τα κιλά πριν αρχίσουν να συσσωρεύονται

Αν δείτε μερικά κιλά να προστίθενται μετά από λίγες μέρες… κραιπάλης, μην επαναπαύεστε. Φροντίστε να τα «εξαφανίσετε» πριν προστεθούν κι άλλα και χάσετε το λογαριασμό. Όσο πιο καλά ελέγχετε το σώμα σας, τόσο πιο εύκολα θα μπορείτε να διορθώσετε καταστάσεις πριν παρασυρθείτε για τα καλά. Καλό είναι να ζυγίζεστε τακτικά κατά τη διάρκεια της δίαιτας –τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα. Έτσι θα ξέρετε την πρόοδό σας και θα μπορείτε να χαρείτε βλέποντας τη βελτίωση.

Μια παρατήρηση: το βάρος σας μπορεί να έχει διακυμάνσεις από μισό έως 1,5 κιλά από τη μία εβδομάδα στην άλλη. Αυτό που μετράει είναι η γενική τάση, όπως το να είναι το βάρος σας σταθερό σε γενικές γραμμές.

Κάντε το τεστ με τα τζιν

Είναι σημαντικό το να ζυγίζεστε συχνά, αλλά ο αριθμός της ζυγαριάς δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί. Δοκιμάστε το αγαπημένο σας στενό παντελόνι ή ένα κολλητό φόρεμα μια φορά την εβδομάδα και δείτε αν σας κουμπώνει και αν σας κολακεύει. Αυτά τα ρούχα μπορεί να αποτελέσουν το κίνητρο για να χάσετε μερικά κιλά ακόμη.

Να είστε ρεαλιστές σχετικά με τις θερμίδες που κερδίζετε και χάνετε

Συχνά, έχουμε την τάση να υπερεκτιμάμε τον αριθμό των θερμίδων που καίμε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ή να υποτιμάμε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε τρώγοντας. Γι’ αυτό μην υπολογίζετε στο περίπου τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά μετρήστε τες ακριβώς. Επίσης, κάντε γυμναστική επειδή σας αρέσει και σας κάνει καλό κι όχι για να «κάψετε» το μπολ παγωτό που φάγατε και να μην έχετε τύψεις.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Tο να πείτε «αντίο» στα λιπαρά τρόφιμα, έχει να κάνει και με τον εγκέφαλό σας. Θυμηθείτε ότι αυτός αποφασίζει για το τι φτάνει στο στόμα σας. Διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

Πατήστε το «στοπ»: πριν καταβροχθίσετε ένα σακουλάκι μπισκότα ή πατατάκια, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και σκεφτείτε τι κάνετε και γιατί. Πεινάτε πραγματικά; Αυτό που θα φάτε θα σας ικανοποιήσει στ’ αλήθεια; Αξίζει το επιπλέον λίπος, η ζάχαρη και οι θερμίδες; Μερικές φορές, μια σύντομη «συνομιλία» με τον εαυτό μας, μας οπλίζει με δύναμη και θέληση για να κάνουμε το σωστό.

Απομακρύνετε τη σκέψη σας από το φαγητό: Να είστε δημιουργικοί στην εξεύρεση τρόπων που αποσπούν την προσοχή σας από λιχουδιές. Το να σκεφτείτε κάτι εντελώς διαφορετικό, μπορεί να είναι αποδοτικό για να αντικαταστήσει αυτές τις εικόνες των τροφίμων. Δοκιμάστε για παράδειγμα να παίξετε ένα γρήγορο παιχνίδι στον υπολογιστή, όπως πασιέντζα.



http://www.clickatlife.gr
Share this article :

0 σχόλια:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Creating Website | Pacmanakis custom Template | blue gene Template
Copyright © 2014. Blue Gene - All Rights Reserved
Template Created by Pacmanakis Inspired by Blue Gene 2011
Proudly powered by Blogger